Salam om imamdrap: – Vitner om hatkriminalitet

Assisterende geenralsekretær i Salam Norge, Thee Yezen Al-Obaide, sier drapet på en homofil imam i Sør-Afrika kan være motivert av hatkriminalitet.
Foto: Ørn E. Borgen
Skeive muslimer i Norge frykter følgene i kjøvannet av drapet på den homofile imamen Mushin Hendricks.

– Slike hendelser setter arbeidet med å forene skeivt liv og islamsk praksis flere år tilbake, sier Thee-Yezen Al-Obaide, assisterende generalsekretær i Salam Norge til Utrop.

Hendricks, ansett som verdens første åpent homofile imam, ble skutt og drept nær byen Gqeberha lørdag, opplyser sørafrikansk politi.

Sør-afrikanske Mushin Hendricks ble kjent som verdens første åpne homofile imam. Nylig ble han skutt i Eastern Cape-provinsen.

Hendricks sto fram som homofil i 1996, og drev al-Ghubaah-moskeen i Wynberg nære Cape Town. Moskeen har som formål å være et trygt rom der homofile muslimer og marginaliserte kvinner kan praktisere islam.

Ukjente gjerningspersoner

Hendricks var i en bil sammen med en annen person da en bil stanset foran dem og sperret veien, ifølge politiet, melder NTB.

– To ukjente gjerningspersoner kom ut av bilen med tildekte fjes og begynte å skyte flere skudd mot bilen, heter det i en uttalelse fra politiet i Eastern Cape-provinsen.

– Deretter flyktet de fra åstedet, og sjåføren la merke til at Hendricks, som satt baki bilen, var blitt skutt og drept, heter det videre. En polititalskvinne har bekreftet til AFP at en video i sosiale medier som synes å vise et målrettet drap i Bethelsdorp nære Gqeberha, er ekte. Byen var tidligere kjent som Port Elizabeth.

Uklart motiv

Motivet for drapet er uklart, opplyser politiet. Organisasjonen ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) fordømmer drapet.

– ILGA World-familien er dypt sjokkert av nyheten om drapet på Muhsin Hendricks, og vi ber myndighetene om å etterforske det vi frykter var hatkriminalitet, grundig, sier ILGA-leder Julia Ehrt i en uttalelse.

– Kom som et sjokk

For Al-Obaide og hans kolleger i Salam Norge kom nyheten som et sjokk.

– Jeg satt og scrollet på Facebook og fikk nyheten tilsendt av en felles venn. Jeg tenkte dette kan ikke stemme, for vi hadde nettopp snakket ham om planer om et Norgesbesøk. Vi hadde samling samme søndag som nyheten kom ut, og jeg var helt uforberedt på hvordan dette skulle formidles.

Han mener sannsynligheten for at dette er hatkriminalitet er stor.

– Hendricks har selv flere ganger snakket om truslene han fikk, nettopp fordi han var åpent homofil, fordi han hadde sine tolkninger av religionen, fordi han snakket åpent om hvordan skeive lever, og fordi han konfronterte homofobi utifra et teologisk ståsted. Han snakket ofte om muligheten for å kunne bli utsatt for et slikt attentat.

– Kan gå utover skeive muslimer globalt

Hendricks var sett på som en religionsmann med autoritet. Al-Obaide frykter et tomrom nå som han er borte.

– Effekten av å miste en så viktig person i det skeive muslimske miljøet rammer ikke bare i Sør-Afrika eller Norge, men også globalt. Og ikke minst de av oss som fronter denne kampen om å forene skeive liv med religionsutøvelse. Hva som skjedde med imam Hendricks kan skje med hvem som helst av oss aktivister, som er ansiktene utad i denne kampen. For meg er dette ganske skremmende, og viser hvor skjørt og uforutsigbart livet er.

– Finnes det andre “arvtakere”, som kan videreføre arbeidet imam Hendricks har gjort hittil?

– Ja, det finnes imamer i Europa og Australia. Skeive personer som har levd i skapet og studert islam. Som begynner å stå frem. Men den skeive muslimske bevegelsen er fortsatt liten, og det er ennå få som kan fronte denne kampen.

Et liv med sikkerhetsfokus

Etter drapet har det for Al-Obaide sneket seg inn tvil om det å være aktivist.

– Jeg har begynt å tenke “er det verdt å ha et liv hvor man hele tiden må tenke sikkerhet?”. Skal jeg se meg over skuldren hele tiden? Når er av våre folk blir tatt livet av, hvor langt tilbake faller arbeidet vårt? Vi har folk som kan ta opp arven etter imam Hendricks, men spørsmålet er når kampen vil gjenopptas.

Les et intervju med imam Hendricks i Utrop fra 2013