
Foto: Faksimile, Utrop 12.11.2023.
- Minoritetskvinner fikk Elkjøp-midler mot digitalt utenforskap - 09.04.2025
- – Hatkriminalitet omfattes også av avvergingsplikten i loven - 09.04.2025
- Krever sletting av politiets «romregister» - 08.04.2025
Spørsmålet nemnda tok stilling til var om Ullensaker kommune handlet i strid med forbudet mot indirekte diskriminering ved at et en skoleklasse på en barneskole hadde «en vesentlig høyere andel elever med synlige identitetsmarkører for minoritetsetnisk bakgrunn enn de andre klassene på trinnet.»
Bakgrunnen for saken er at FAU-leder mente en skoleklasse ble skjevfordelt når det gjaldt barn med minoritetsbakgrunn, ifølge VG.
– Har segregerte klasser
Til Utdanningsnytt har leder i OMOD, Akhenaton Oddvar de Leon, tidligere uttalt følgende:
– Etter min mening burde skolen forstått at måten de har satt sammen klassene på virker stigmatiserende. Jeg mener Døli skole har segregerte klasser, noe som er lovstridig.
Skolen mente på sin side at elevene ikke ble skjevfordelt, og kommunen sa at de ikke hadde kunnskap om elevens etnisitet.
Fornøyd med avgjørelsen
Selv om flertallet ved nemndleder og et nemndmedlem konkluderte med «ikke brudd», tok mindretallet på et nemndmedlem ut dissens på grunn av at mindretallet kom til at det var et tilfelle av indirekte diskriminering. Dette ved at «kommunens klasseinndeling fikk en virkning som stiller elevene dårligere på grunn av etnisitet.»
Rektor på Døli skole, Kiet Dang, skriver i en e-post til VG at han er tilfreds med avgjørelsen om at saklige kriterier har ligget til grunn for klasseinndelingen.
– For Døli skole, som er en flerkulturell og mangfoldig skole, er dette en viktig og riktig avgjørelse, skriver han.
Les også:
Foreldre reagerer på klasseinndeling ved Døli skole: – Ressurssvake elever er skilt ut i egen klasse
Reagerer sterkt på mediedekning av segregering på skole i Jessheim