– For oss betyr Ramadan å møtes som mennesker

Flere titalls samlet seg til fastebrudd på Nedre Eikers menighetlokaler.
Foto: Claudio Castello
I tre år har Ramadan Gjest invitert til iftar-middag på Nedre Eiker menighet.

Fastebruddet i Nedre Eiker arrangeres av Ramadan Gjest i samarbeid med Nedre Eiker kirke, som stilte menighetslokalene til disposisjon.

Ramadan Gjest er et samfunnsprosjekt startet av en gruppe muslimske ungdommer i 2019, og har i tre år invitert mennesker til å dele et måltid med muslimske familier under fastemåneden.

Ramadan ble markert og avrundet i april, siden fastemåneden følger månekalenderen.

Gudrun Klingsheim, diakon, mente det var viktig for folk å kunne samles uansett bakgrunn, spesielt i en tid preget av konflikt. Hun takket alle som bidro med mat og annet hjelp.

– Hvis vi ikke kan samles her i et lokalmiljø, så er det vanskeligere å gjøre dette på et større nivå. Her kan vi treffe hverandre tross forskjeller i tro og livssyn, til fellesskap, glede, god mat og hyggelig prat, sa hun i talen.

Feirer noe større

Norsk-tyrkiske Eva sa i talen sin at iftar, og ramadanhøytiden forøvrig, er å feire noe som er større.

– Iftar handler om tro, men også om håp og vennskap. Når vi er samlet her handler det også om gjensidig respekt med kirkerommet. Vi er dypt takknemlige over Nedre Eiker kirke for at de har vært et sted hvor vi kan møtes, lære av hverandre og vokse sammen som naboer.

I en verden som preges av avstand og forskjeller, har man på Nedre Eiker forsøkt å utøve forståelse og varme.

– Hvert smil og hver samtale har vært med å gjøre disse møtene betydningsfulle. Ramadan er en måned for refleksjon, takknemlighet og fellesskap, en tid for verdier som tålmodighet, nestekjærlighet og raushet. Samtidig er dette også en tid hvor vi skal bygge broer, mellom kultur og tro. I kveld deler vi ikke bare mat, men også historier og håp.

Etter bønnen kom maten

Under fastemåneden har muslimer ikke lov til å spise eller drikke under dagslys.

Tyrkiskfødte Ali Okan, kom til Norge for noen år siden, og stortrives med å bo i Nedre Eiker. Han sang bønnen som resiteres etter solnedgang.

– Azaan har vært gjennomført siden profetens tid. I muslimske land vil du høre ropet fra moskéene. Under Ramadan markerer bønnen også fastebruddet, sier han til Utrop.

– Handler om å dele

Jakob Solberg, kommunikasjonsansvarlig for Ramadan Gjest Buskerud, sier dette handler om høytidens reelle betydning.

– Gjennom dette arrangementet vil vi at folk som ikke kjenner hvarandre skal bli kjent, sier Jakob Solberg.
Foto : Claudio Castello

– Ordet “ramadan” har er arabisk opprinnelse, og betyr “å dele”. Vi deler ikke bare mat, men også samvær, ønsker og tanker. Gjennom dette arrangementet vil vi at folk som ikke kjenner hvarandre skal bli kjent, sier han til Utrop.

Ikke-muslimer vet ofte hva fasten betyr, sier han videre.

– Her, mens vi sitter i bordene, spiser vi sammen, snakker med hverandre og deler erfaringer.

– Når dere faster, hvordan påvirkes selvdisiplin og helse?

– Å spise mindre har selvsagt helsefordeler, noe som er påpekt av eksperter. Ramadan er en fin anledning til å gjøre noe for egenhelsen. Og da er det også viktig å passe på hvor mye man får med seg under fastebruddet, og at man holder seg unna røyking, sier Okan.

Utvikler vennskap

En av motivasjonen bak arrangementet er å gjøre noe for lokalmiljøet.

– Vi ser at etter fastemåneden så har enkelte knyttet vennskapsbånd. Som muslimer som bor her i et lite sted så ønsker vi å leve i fred, og gjøre verden til et bedre sted. Hvis vi lærer å kjenne hverandre så kan vi lettere leve sammen, samarbeide om ulike tiltak og få folk til forstå at vi som er muslimer er helt vanlige folk. At vi ikke er farlige.

I Nedre Eiker er flertallet av muslimene tyrkere, men det finnes også syrere og andre nasjoner.

– I Ramadan Gjest er de fleste tyrkere, men miljøet her er også mangfoldig.