
Foto: utklipp fra pressemelding 26.03.2025
- Kommisjon avdekker menneskerettighetsbrudd i adopsjoner fra Sør-Korea– Alvorlig funn i sak fra Norge - 26.03.2025
- Asylsøkere måtte avslutte sultestreiken – Håpet er tatt fra oss - 18.03.2025
- Statsløse palestinere risikerer deportasjon til Syria: – Hvor mange ganger skal vi være flyktninger? - 10.03.2025
Den sørkoreanske sannhets- og forsoningskomitéen kom i dag med sin første delrapport.

Kommisjonen skal gjennomgå saker fra 367 personer fra 11 land, inkludert Norge. Den har i første omgang gransket 56 enkeltsaker.
Rapporten ble gjennomgått på en pressekonferanse i Seoul i dag. Utrop har fått kopi av pressemeldingen derfra.
Fraktet barnet ulovlig – fikk adoptere
I gjennomgangen av en sak fra Norge fra 1977 har kommisjonen avdekket at et norsk ektepar fikk adoptere et barn de selv hadde fraktet ulovlig fra Sør-Korea.

Paret fikk først avslag på godkjenning som adoptivforeldre. Og dermed ansett som uegnet til å adoptere. Men reiste til Sør-Korea og kom tilbake med en jente de deretter ble fosterforeldre til.
Seks år etter ba Fylkesmannen om Justisdepartementets vurdering av om vilkårene for adopsjon var tilstede «siden denne saken er noe spesiell og blant annet samtykke fra barnets verge i Korea ikke foreligger».
Adopsjonen ble deretter godkjent.
Den adopterte kvinnen har selv bedt den sørkoreanske kommisjonen om å granske adopsjonssaken sin.
Andre funn i rapporten:
- Den koreanske staten har forsømt forpliktelsen sin til å sikre borgernes menneskerettigheter.
- Identiteten på mange adopterte er gått tapt, blitt forbyttet eller forfalsket i adopsjonsprosessen. Hvilket er brudd på FNs barnekonvensjon.
- Vestlige land ignorerte mangel på rettslig tilsyn og omgåelse av et skikkelig system for adopsjonsformidling. Og presset noen ganger Sør-Korea mens de fokuserte på å tilfredsstille sine egne enorme behov for babyer.
- Barn ble massetransportert på fly uten tilsyn. Et laktoseintolerant barn på vei til Danmark døde etter å ha blitt servert melk.
- Sør-Korea har brukt adopsjoner som en måte å komme seg ut av fattigdom på. Det var billigere enn å bygge et velferdssystem for foreldreløse barn.
- Kommisjonen mener de adopterte skal få en offentlig unnskyldning.
– Stor seier

– Dette ser vi på som en stor seier! Vi føler både stor lettelse og stor takknemlighet i dag. Endelig blir vi hørt, og endelig har vi noe ordentlig å slå i bordet med. Dette representerer et skifte i måten vi skal snakke om adopsjon på. Det er ikke bare noen enkeltsaker som avviker, men et helt system som har sviktet adopterte og deres opprinnelige familier over flere tiår, sier Vigdis Eckhardt fra Norsk Koreansk Rettighetsgruppe (NKRG) til Utrop.
Det er ikke bare noen enkeltsaker som avviker, men et helt system som har sviktet adopterte og deres opprinnelige familier over flere tiår.
Eckhardt er også med i referansegruppen til det norske granskingsutvalget for utenlandsadopsjoner.
Hun viser videre til at det norske utvalget er i Sør-Korea denne uken. Der møter de blant annet forskere, opprinnelige foreldre og andre koreanske eksperter på feltet.
– Vi har stor tro på at den norske rapporten skal bli både god og grundig, og at de to granskingene vil legge grunnlag for en omstrukturering av hele adopsjonsfeltet, sier Eckhardt.