
Foto: Peter Mydske/Stortinget
- Hør denne forbløffende Eid-versjonen av Musevisa - 30.03.2025
- Flyktning fra Iran skal lede 17. mai-komitéen - 30.03.2025
- Fenger ikke amerikanske sentrumvelgere - 30.03.2025
En av anbefalingene handler om å gi likeverdig omsorg til enslige mindreårige asylsøkere.
Årsmeldingen er den siste i rekken for NIMs direktør Adele Matheson Mestad, som avslutter sitt åremål denne uken etter seks år i stillingen.
Ifølge henne er årsmeldingen en oppfordring til myndighetene om å sikre et solid menneskerettighetsvern i en tid der disse verdiene utfordres internasjonalt.
– Vi ser en alvorlig negativ utvikling i flere deler av verden, der rettsstaten svekkes og menneskerettighetene og folkeretten settes under stadig større press. Dette understreker behovet for at Norge bygger sterke strukturer for å beskytte menneskerettighetene, både ved å være et forbilde internasjonalt og for å forhindre at en lignende utvikling skjer her hjemme, sier Mestad.
– Norge må forsvare den liberale rettsstaten
Hun mener Norge må være forberedt på å forsvare den liberale rettsstaten fremover, både nasjonalt og internasjonalt.
– Vi er heldige som lever i et velfungerende demokrati med en sterk rettsstat og stor grad av ytringsfrihet. Vi ser positiv utvikling på flere ulike rettighetsområder, og gjennomgående en sterk rettstats- og rettighetskultur blant politikere og i forvaltningen. Samtidig finnes det også i Norge rettighetsutfordringer som vi må ta på alvor, sier Mestad.
NIMs årsmelding gjør opp status om menneskerettighetssituasjonen i Norge, og identifiserer ulike utfordringsområder.
– En levende debatt om menneskerettigheter er viktig for å sikre at de blir etterlevd i praksis. Vi håper at årsmeldingen kan bidra til dette, sier NIMs styreleder Trine Skei Grande.
I årsmeldingen trekker de også frem følgende anbefalinger:
- Avvergingsplikt og informasjonsflyt i saker om vold og overgrep
- Styrket barneperspektiv i barnevernssaker
- Beskyttelse mot voldtekt
- Rettigheter i varetekt