
- Jan (18) fant et fellesskap i frivilligheten - 09.04.2025
En ny undersøkelse utført av Frivillighet Norge viser at rekrutteringsportalen Frivillig.no bidrar til økt mangfold i frivillige organisasjoner. Av de som meldte seg som frivillig gjennom siden i fjor, svarte 1 av 3 at de var født utenfor Norden.
Inkludering gjennom frivilligheten
– Å være frivillig er å hjelpe andre, men også å hjelpe deg selv.
Det sier Jan Zepeda. 18-åringen kom til Norge for litt over ett år siden.
Siden oppveksten i Mexico, har sjakk har vært en stor del av livet hans. I Kongsvinger ble han tipset om Kongsvinger sjakklubb, og etter det var veien inn i frivilligheten kort:
– De på biblioteket fortalte at det fantes en sjakklubb, og jeg ble med på en turnering. Der ble jeg kjent med arrangørene og spurte hvordan jeg kunne hjelpe. Jeg ble frivillig i klubben og nå er jeg styremedlem.
Fellesskapet han møtte i sjakklubben gjorde det lettere å åpne seg opp – og være seg selv:
– Da jeg ble en del av sjakklubben ble det lettere for meg å prate med andre og være meg selv. Som frivillig lærer du nye ting og blir kjent med folk, sier Zepeda.
Frivilligheten bør gjenspeile befolkningen
Per i dag gjenspeiler ikke frivillige organisasjoner, lag og foreninger befolkningen i Norge. Blant annet står mange innvandrere og flyktninger utenfor.
– Å være en del av frivilligheten kan gjøre at du føler deg mindre ensom og som en del av et fellesskap. I tillegg styrker det samfunnet vårt, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.
Slotterøy Johnsen peker blant annet på den viktige koblingen mellom deltakelse i frivillige organisasjoner og demokratiet.
– Fosen-aksjonistene, som var finalister til den nasjonale Frivillighetsprisen 2023, er et eksempel på hvordan det å være med i en organisasjon gjør avstanden kortere til politikere og myndighetene.
Generalsekretæren understreker videre hvorfor det derfor er viktig at bredden av befolkningen er en del av frivillige organisasjoner:
– Hvis noen grupper i befolkningen står utenfor frivilligheten, betyr det samtidig at viktige stemmer kan forsvinne, sier Slotterøy Johnsen.
– Spør noen du ikke kjenner
Divisjonsdirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Benedicte Barkvoll, er enig med Slotterøy Johnsen:
– Frivillige organisasjoner, lag og foreninger spiller en nøkkelrolle i integreringen. De gir mulighet til å lære språk, bli kjent med nye mennesker og få relevant erfaring. Men når man er ny i et land kan det være vanskelig å få oversikt, både når det gjelder hvilke organisasjoner som finnes og hvordan man kommer i kontakt med dem. Derfor er det viktig at organisasjonene selv tar et aktivt ansvar for å rekruttere bredt, sier Barkvoll.
– Et godt sted å starte, er å rekruttere nye frivillige, medlemmer eller tillitsvalgte utenfor eget nettverk. Spør noen du ikke kjenner, som har en annen bakgrunn eller er ulik deg selv. Mangfold styrker fellesskapet, avslutter Barkvoll.
1 av 3 frivillige født utenfor Norden
I løpet av 2024 var det mer enn 11.000 som meldte seg som frivillig gjennom verktøyet Frivillig.no. Av disse var nærmere 1 av 3 født utenfor Norden.
– Gjennom å være synlig på en side som Frivillig.no, kan organisasjoner, lag og foreninger derfor være med på å bidra til at frivilligheten blir bedre på å gjenspeile befolkningen, sier Slotterøy Johnsen.
Frivillig.no er et gratis rekrutteringsverktøy som driftes av Frivillighet Norge.
– Vi oppfordrer alle som kan tenke seg å engasjere seg i noe til å finne seg en organisasjon å være frivillig i, sier Slotterøy Johnsen.
Frivillighet skaper endring
På spørsmål om Jan Zepeda i Kongsvinger sjakklubb har en oppfordring til de som lurer på å engasjere seg, er han tydelig:
– Hvis du er glad i det du gjør, kan du oppnå mye. Du kan ikke endre alt, men ditt bidrag kan føre til at noen du møter blir et bra menneske – for eksempel til en bra gutt, eller en lykkelig sjakkspiller.
Informasjonsboks:
Om Frivillig.no-undersøkelsen
- Frivillighet Norge står bak nettstedet Frivillig.no som ble lansert i desember 2015. Hvert år sender vi ut en spørreundersøkelse til folk som har meldt seg som frivillig via Frivillig.no gjennom året.
- Det kom inn rundt 900 svar (821 personer svarte på alt, 91 personer svarte på noe). Svarene kom fra folk i alle fylker og i alle aldre. Nær 1 av 3 av de som svarte på undersøkelsen var født i et land utenfor Norden (278 personer).
- Respondentene fikk blant annet spørsmål om motivasjon til frivillighet og hvor de hørte om Frivillig.no. De fikk også muligheten til å gi tilbakemeldinger om hvordan de opplevde å bli tatt imot som ny frivillig hos organisasjonene de meldte seg til, og de fikk foreslå forbedringer av nettsiden Frivillig.no.