Norge deltok i protest mot adopsjonsgranskningen i Sør-Korea

Vigdis Eckhardt fra Norsk Koreansk Rettighetsgruppe (NKRG) holdt appell utenfor lokalene til Sør-Koreas granskingskommisjon for utenlandsadopsjoner. Adopterte fra Danmark, Sverige, Australia, Nederland, Canada og USA deltok også i protesten
Foto: privat
De adopterte mener den sør-koreanske granskingen av adopsjoner går alt for sakte. De frykter at saker blir lagt bort på grunn av manglende dokumentasjon og at politisk uro skal påvirke prosessen.

Adopterte fra hele verden protesterte torsdag utenfor lokalene til den koreanske sannhets- og forsoningskommisjonen (TRC) i Seoul i Sør-Korea.

Rundt 250 000 personer har blitt adoptert fra Sør-Korea. Blant disse 6500  til Norge.

Kommisjonen presenterte forrige uke sin første delrapport. Den avdekket alvorlige og systematiske menneskerettighetsbrudd

Kommisjonen skal granske 367 klagesaker som er sendt inn fra adopterte over hele verden. Blant disse er 21 saker fra Norge. Kommisjonen har hittil behandlet 56 saker på 3 år.

De adopterte krever fortgang i prosessen. De mener også at kommisjonen avviser saker fordi det mangler bevis og dokumentasjon. 

Vigdis Eckhardt holdt appell på vegne av Norsk Koreansk Rettighetsgruppe (NKRG).

De manglende bevisene er i seg selv brudd på menneskerettighetene til de adopterte, sier Eckhardt til Utrop.

Dette understreker hun at det norske granskningsutvalget for utenlandsadopsjoner må være klar over.

– Sakene må granskes, både i Sør-Korea og Norge, sier Eckhardt.

Hun er en av de adopterte som venter på å få saken sin gransket i Sør-Korea. 

Hun sier adopsjonsbyrået Holt i Sør-Korea holder igjen opplysninger om hvem moren hennes er. 

– Holt har typisk egne mapper som kan vises til de adopterte og egne mapper som bare er for dem selv. De har også forfalsket dokumenter systematisk. Og sier at koreansk lov forhindrer dem i å dele våre egne bakgrunnshistorier. Noe som er feil, sier Eckhardt

Eckhardt henstiller også det norske utvalget til å ta hensyn til den politiske uroen som har vært i landet der presidenten har blitt stilt for riksrett.

– Dersom TRC nå opptrer politisk i stedet for en kommisjon som utreder brudd på menneskerettighetene, så bør utvalget se det også, sier hun.

Det norske granskingsutvalget var på besøk i Sør-Korea i mars.