
Foto: Susanne Dietrichson/Kilden
- Nye angrep mot flyktningleir i Sudan - 22.04.2025
- Langfredag som grenseløs høytid - 18.04.2025
- Her feirer muslimer og kristne påsken sammen - 17.04.2025
I år er det 200 år siden den første organiserte utvandringen fra Norge til Nord-Amerika.
Opptil 750.000 nordmenn utvandret mellom 1860 og 1915, flesteparten menn. Men også kvinner reiste, og særlig til storbyer som New York, Boston og Chicago.
Forsker Siv Ringdal har intervjuet rundt tjue kvinner fra Agder som utvandret etter andre verdenskrig.
– Kvinnene jeg intervjuet reiste til New York. Her vakte menns yrker, som å bygge broer og skyskrapere, stor interesse. Kvinners yrker, innen service og barnepass, har gått mer under radaren, sier hun i en pressemelding.
Utvandrerkvinner fra byen og fra bygda
Utvandrervinnene Ringdal intervjuet var født mellom 1924 og 1940. Flesteparten kom fra vanlige kår på gårdsbruk, noen var fra middelklassen og et par stykker var urbane.
– Jeg var særlig interessert i hvordan de håndterte den nye hverdagen sin i USA gjennom kroppslige uttrykk som klær og oppførsel, utdyper hun.
Kvinnene tilhørte den siste generasjonen som dro fra Agder til USA etter andre verdenskrig. Noen av dem hadde reiste hjem igjen til Norge, mens noen bodde fortsatt i USA.
– Utvandrerkvinnene følte de ikke hadde noe å fortelle. Men jeg var nettopp ute etter de vanlige, hverdagslige erfaringene, sier hun.
Ville bestemme over sitt eget liv
Utvandrerkvinnene hadde ofte ikke mulighet til jobb eller utdannelse i nærheten av hjemstedet. Eventyrlyst, behovet etter å tjene egne penger, og generelt bestemme mer over eget liv, var også utslagsgivende.
– Flesteparten dro fordi de ikke hadde mulighet til å få jobb eller ta utdannelse i nærheten av hjemstedet. Men de var også drevet av eventyrlyst, etter å tjene egne penger og generelt bestemme mer over seg selv og sitt eget liv.
Fra bibelbeltet til Brooklyn
Unge, ugifte kvinner som dro fra Agder til New York etter andre verdenskrig fikk større frihet og mer selvstendighet.
– Samfunnet de reiste fra var langt mer konservativt. Vekkelseskristendommen dominerte på Sørlandet, i det såkalte bibelbeltet, sier Ringdal.
I Brooklyn var det også mange konservative kristne.
– Men der opplevde de likevel å kunne velge mer selv: De kunne gå ut om kvelden, de kledde seg som de ville og følte seg generelt friere.