Av de 13.000 asylsøkerne som er kommet inn til Norge så langt i år, er 1.391 funnet innregistrert i et annet land i den felleseuropeiske fingeravtrykksbasen, Eurodac.
– Eurodac har vært en av de største suksessene EU har satt i verk, sier politioverbetjent Øystein Falmår i Fingeravtrykksavdelingen hos Kripos til NTB.
Systemet omfatter asylsøkere som er ankommet 16 europeiske land. Siden Eurodac ble opprettet 17. januar i år har databasen blitt tilført over 1.000 nye identiteter hver eneste dag.
Fram til 1. august i år var 600 asylsøkere identifisert gjennom Eurodac. Bare tre måneder senere var tallet økt til 1.391.
– Desto større databasen blir, jo større er sjansen for å finne tilbake til det landet som asylsøkeren først søkte om opphold i, sier Falmår.
Ifølge seniorrådgiver Knut Øvregård i det statlige prosjekt AsyTrans som står for utsendelsen av asylsøkere fra Norge, er Eurodac i ferd med å bli svært effektivt.
Av de 1.727 asylsøkerne som blir sendt tilbake til andre europeiske land, er altså over 80 prosent allerede registrert med fingeravtrykk i et annet europeiske land.