Totalt 3770 nye Oslo-bedrifter er blitt registrert til nå i 2003. Ifølge tall fra næringsetaten står innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn bak 660 av disse bedriftene. Matvarebransjen er sammen med renholdsbransjen, transportbransjen og bilbransjen de vanligste bransjene de etablerer seg i.
Geir Orderud i Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) sier at stor arbeidsledighet fører til at mange i denne samfunnsgruppen starter opp for seg selv. Hovedmotivasjonen er likevel å drive på egen hånd, tror han.
– Et tyvetall innvandrere som jeg fulgte over en lengre periode frem til 1997, påpekte at de ønsket å være selvstendige i arbeidslivet. Samtidig er det tøft å drive i matbransjen, som mange av disse gjør. Det er mange om beinet og derfor større gjennomtrekk, sier Orderud.
– At mange innvandrere starter for seg selv, betyr at de heller vil skaffe seg egen inntekt enn å gå på sosialkontoret, sier Horntvedt. – Selv om mange bedrifter ikke overlever, er det positivt med denne type aktivitet i samfunnet. Generelt tror jeg mange starter opp uten å tilstrekkelig med kunnskaper. Derfor bør vi kanskje opprette lengre kurs om bedriftsetablering enn vi tilbyr i dag.