I dag antas tallet på hiv-smittede og aidssyke å ligge på 40 millioner, ifølge de siste tallene fra FNs aidsorganisasjon UNAIDs.
Dagens medisiner gir lengre liv, men stigmatisering av hiv-positive er tøff påkjenning. Diskriminering og stigmatisering av hiv-rammede er tema for årets internasjonale aidsdag.
Søndag arrangerte Internasjonal Helse- og Sosialgruppe markeringen av verdens AIDS dag. Flere hundre mennesker hadde samlet seg på Betang i Chate Nuef i Oslo. Arrangementet som varte fra kl 15.30 til kl 01.00 om natten inneholdt alt fra foredrag, komedie og mat til underholdning, magedans og etnisk mat.
Viruset sprer seg raskt, ikke bare i Afrika, men også i Østen. I India, Indonesia og Kina fryktes det en eksplosjon i antallet smittede. Også i Ukraina og Russland og i flere av de øvrige landene bak det tidligere jernteppet, er aids-problemene formidable.
Mange assosierer fortsatt hiv-infeksjon med såkalte høyrisikogrupper som homoseksuelle, sprøytenarkomane og prostituerte, og oversett at det er usikker seksuell adferd som kan medføre hiv-smitte, advarer divisjonsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i Sosial- og helsedirektoratet.
Hun sier at smittemønsteret i Norge er i endring, og nesten halvparten av nye smittede er heterofilt smittet. Dermed angår hiv og aids oss alle.
Etter at sykdommen ble oppdaget for 22 år siden, har den utviklet seg til å bli en katastrofe i verdensmålestokk. I Norge har antall hiv-smittede holdt seg relativt lav, siden 1984 er 1.901 menn og 720 kvinner registrert hiv-positive i Norge. 565 har dødd av aids.
Kunnskap om smitteveier og beskyttelse er det nærmeste vi foreløpig er kommet en vaksine.