Vil stanse svenske nynazister

Mens det norske nynazist-miljøet har vært preget av mangel på organisering og fyll, har de svenske nynazistene generelt både vært flere og mer voldelige.

Lørdag går en planlagt nynazistmarsj for tredje år på rad i drabantbyen Salem utenfor Stockholm. Like før, klokka 13, arrangerer svenske antirasister motdemonstrasjon samme sted. Med seg har de mellom 50 og 100 nordmenn.

– Vi synes det er viktig å vise solidaritet med antirasister og innvandrere og andre som sliter med nynazistene i Sverige. De er mye større og bedre organisert enn i Norge og har dessuten stått bak flere politiske drap de siste årene. Bare det at de greier å samle tusen rasister og nazister hvert år til en slik marsj viser sitt, sier Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme til Dagsavisen.

Fredag reiste han sammen med 19 andre fra SOS Rasisme med buss til Stockholm for å delta i markeringen mot nynazistene i dag.

– Vi er sikre på at det vil komme norske nynazister til marsjen i Sverige slik de har gjort det i alle år, fortsetter han.