Ønsker seg etnisk hurtigmat

-Vi spiser mer hurtigmat og viser en nyfikenhet for nye retter som vi ikke har gjort tidligere, forklarer Anna Burstedt, doktorand med utenlandsk matkultur som fagfelt på etnologisk institutt ved Lunds Universitet i Sverige.

Asiatisk mat med vekt på thailandske retter blir stadig vanligere. Kebab, falafel og thai-wok kommer på gatekjøkken-menyen.

– Det er et tydelig tegn på at stadig flere kunder etterspør etnisk hurtigmat,konstaterer Anna Burstedt.

– Å produsere maten er ganske krevende, og jeg tror det er en forklaring på at så få skandinavier står på et gatekjøkken og serverer tradisjonell husmannskost. Mange innvandrere skaffer seg en viktig identitet gjennom foretaket sitt og er klare til å ofre opp mot 16 timer i døgnet for å få hjulene til å gå rundt. Innenfor innvandrergruppene råder dessuten ofte en oppbakking som ofte mangler i nordisk bedriftstenkning. De har store nettverk av venner og familie, og det medfører at det ofte finnes ressurser til å drive og utvide en virksomhet. nna Burstedt mener at etniske gatekjøkken har en betydelig sosial og kulturell funksjon.