Fordomsfullt kurs ved Politihøgskolen

Offentlig Diskrimering (OMOD) har fått tilgang til deler av undervisningsopplegget innen faget “kulturforståelse” ved Politihøgskolen i Oslo.

Der sto det blant annet: Afrikanere er redde om natten. Natten er de onde ånders tid, natten er forbeholdt mennesker med uærlige hensikter. Natten er omspunnet med overtro. Bank aldri på en afrikaners dør om natten, han vil ikke åpne av frykt for å bli hjemsøkt av en ond ånd.

Kurset er laget av en norsk polititjenestemann som vokste opp i Afrika, og ledelsen ved skolen mener OMOD trekker sitatene ut av sammenhengen.

OMOD har sendt klage til politidirektøren.

I det omstridte foredraget fremstilles afrikanere som en homogen gruppe som frykter onde ånder, bruker medisinmenn og fort kan oppfattes som “lystløgnere”.


Politihøgskolen er i utgangspunktet en selvstendig enhet, men politidirektoratet ønsker likevel nærmere informasjon om pensum i Afrika-kurset på etter- og videreutdanningen.


– Vi har fått en henvendelse om dette fra OMOD, og har derfor tilskrevet skolen og bedt om en redegjørelse. Jeg vil understreke at vi jobber etter Regjeringens handlingsplan for å motvirke rasisme og fordommer, og at Politihøgskolen også er en del av dette arbeidet, sier visepolitimester Beate Gangås i Politidirektoratet.

Utdrag fra Undervisningsmateriellet fra Politihøgskolen:

“For å kunne overleve i denne verden, er det maktpåliggende å pleie omgang med to typer medisinmenn, den gode og den onde. Den gode brukes til å helbrede all verdens sykdomsrariteter, beskytte mot onde ånder og er på mange måter stammens medisinmann. Den onde medisinmannen brukes aktivt mot den eller de som er kommet i miskreditt, og hvor man har berettiget harme overfor den eller de som har foretatt en uakseptabel handling.”

“Afrikanere er redde om natten. Natten er de onde ånders tid, natten er forbeholdt mennesker med uærlige hensikter. Natten er omspunnet med overtro. Bank aldri på en afrikaners dør om natten, han vil ikke åpne av frykt for å bli hjemsøkt av en ond ånd.”

“Etterforskning mot afrikanere kan til tider være en sann prøvelse av dimensjoner. Man skal ha svært god tålmodighet, langsiktig planlegging og godt magemål for å sette i gang og etterforske et afrikansk miljø. En kan fort tro at afrikanere er lystløgnere og det som verre er.”

“En afrikaner er i seg selv en motsigelse, og tar ofte på seg kameleonens drakt i henhold til virkelig situasjon.”

“Fengselsstraff i skandinavisk målestokk regnes for rene hotelloppholdet. Mang en ung afrikaner har blitt utvist fra landet med et smil om munnen og kommet hjem som helter, og har etter dere hjemlands standard rukket å bli mangemillionærer.”