Fjorårets totaltall var 57 saker, mot 45 året før.
– 65 prosent er jenter, 35 prosent er gutter og par i en Rome-og-Julie-situasjon. Det er snakk om vold, tvang, forestående tvangsgifte eller drapstrusler fra foreldre eller nær familie, opplyser Gerd Fleischer, leder i Seif, til Dagsavisen.
I 2003 var det registrert 45 unge kvinner med bakgrunn i tvangsekteskap som bodde på landets krisesentre. Det var to færre enn i 2002
Noen ganger har jentene midlertidig måttet flytte til hemmelig adresse eller måttet bytte identitet på grunn av fare. Tillatelse til å få ny identitet med nytt navn og personnummer har bare vært mulig siden nyttår. Terskelen for å få innvilget en søknad fra Politidirektoratet er svært høy. Seif har for eksempel kun fremmet krav om nytt personnummer i ett tilfelle. I de andre tilfellene brukes andre sikkerhetstiltak som hemmelig adresse, bytte av skole og voldsalarm.
– Tendensen er at flere og flere som ber om hjelp er mindreårige. En tredjedel av dem som tok kontakt i fjor var mindreårige, mot en fjerdedel året før, sier Fleischer. Hvis de unge er under 18 år samarbeider Seif med barnevernet. For unge over 18 år, arrangerer Seif det praktiske – fra å tilby kriseleiligheter til permanent etableringshjelp.