Det anbefales, smiler 20-åringen. Siden november har hun vært guide for en 18 år gammel irakisk jente som kom til Norge som flyktning for drøyt to år siden.
Å være flyktningguide handler om å bidra til integrering. Det handler om å være veiviser, om være noe for noen, om å gi og få. For tiden er 40 personer i Vestfold engasjert som guider gjennom Røde Kors. I likhet med de øvrige mottar ikke Hilde fem øre for “jobben” hun gjør.
– Jeg blir ikke rik på penger, men det er berikende på andre måter, forsikrer hun. — Det anbefales.
Flyktningguidekoordinator i Vestfold Røde Kors, Unni Eriksen, nikker samtykkende.
Hun er ikke et øyeblikk i tvil om at guideordningen er positiv både for dem som skal etablere seg i det norske samfunnet og for guidene.
– Dette er en måte å bli kjent med hverandre på, skape forståelse, bygge nettverk og lage arenaer for språklæring, sier hun.
I Vestfold er foreløpig Horten, Stokke, Nøtterøy, Sandefjord og Larvik med i prøveprosjektet. Kommunene bidrar blant annet med penger til å lønne koordinatorene Unni Eriksen og Irene Hafell, som i sin tur sørger for kursing av nye guider.
Og nye guider håper Eriksen og Hafell vil strømme på de nærmeste dagene og ukene. Lørdag, i beste sendetid, retter det tradisjonsrike Momarkedet-showet oppmerksomheten mot ordningen med flyktningguider, skriver tb.no.