65-åringen var med å stifte den israelske fredsbevegelsen Peace Now (Fred Nå) i 1978 og har mottatt atskillige internasjonale priser og æresbevisninger for bøkene sine, skriver Vårt Land. I et intervju til Morgenbladet prøver han å forklare hvorfor så mange israelere er skeptiske til Europa.
– Mange europeere har ikke de nødvendige forutsetninger for å vite hvordan det er å leve daglig med terrortrusselen, og dermed forstå hvordan man som samfunn kan være tvunget til å handle. I mine øyne er det ikke mangel på virkelighetssans å drepe fiendene sine; det motsatte, altså ikke å drepe dem som vil deg til livs, ville derimot vært uttrykk for en virkelighetsfjern adferd, sier Amos Oz til Morgenbladet.
Han mener at den europeiske kritikken mot landet hans gjør fredsarbeid i Israel vanskeligere.
— Jeg har førti års erfaring som fredsaktivist, og jeg har aldri vært i tvil om at uansett hvor velmenende mange europeiske intellektuelle var og fortsatt er, så har den moralske pekefingeren deres alltid gjort arbeidet vårt vanskeligere i vårt eget samfunn. Mange mennesker i Israel føler seg usikre på europeernes holdning og tolker den som en dårlig skjult forlengelse av århundrers europeisk motvilje mot jøder.
– Dessuten er ikke Europa i en situasjon der det kan tillate seg å opptre som moralsk overdommer, mener Amos Oz. – For det første fordi dette minste av verdens kontinenter har utgytt så mye blod i kriger og konflikter at det tilsvarer fire andre kontinenter. Verken kannibalene, Djengis Khan eller Osama bin Laden kan nå europeerne til knærne i brutalitet. Det tok Europa noen tusen år å nå frem til en noenlunde stabil tilstand, hvis vi ser bort fra Balkan og Tsjetsjenia.
Til sammenligning tror Amos Oz det vil ta mindre enn 100 år for Midtøsten å oppnå fred, men med betydelig færre ofre enn for Europas del. Europa bør også huske at både jødene og araberne har følt Europas jernhånd på kroppen; araberne gjennom kolonialisme og imperialisme, og jødene gjennom forfølgelse og massemord. Det bør mane europeerne til enn viss forsiktighet, mener han.