Står på sitt

Kommunalminister Erna Solber angrer overhodet ikke på sitt Somalia-utspill i Adresseavisen. Hun avviser at hun er flåsete og usaklig – og mener i stedet at er hennes motstandere som bør angre seg etter siste dagers debatt om gateasylanter.

Solberg holder fast på at Trondheim blir Somalias største by, dersom politikerne i byen garanterer mat og tak over hodet til asylsøkere som har fått avslag på søknaden sin.

– Selvfølgelig angrer jeg ikke uttalelsen. Debatten rundt dette har vært så usaklig at det er helt greit at jeg maler med bred pensel, sier Solberg til Adresseavisen.

I stedet slår hun tilbake på sine kritikere. Hun mener de dels tar feil, dels er usaklige, og dels verken våger eller ønsker å ta den å ta den seriøse debatten.

– Problemet er jo hva vi gjør med disse som har fått avslag på sin asylsøknad, og som vi ikke klarer å returnere. Det vil ikke SV og andre ta inn over seg. De ønsker rett og slett ikke å diskutere det. Når det gjelder biskop Stålsett, synes jeg ikke han har så stor troverdighet i slike debatter lenger. Han vil bare diskutere enkeltsaker – og nekter å stille opp for å diskutere de brede problemstillingene. I stedet for å ta meg, burde Stålsett gått i rette med SVs Henki Holmås. Det er han som blant annet er med å forsøple debatten, sier Solberg.


– Stort ansvar

Kommunalministeren avviser ikke at det å kutte kost og husvære er en form for press til frivillig hjemreise. Hun mener likevel problemet ikke er så stort som blant annet ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) vil ha det til.

– Hør her, vi må huske at mange av disse dette gjelder allerede har stukket av fra asylmottak flere ganger, hevder Solberg – og understreker at de som har et beskyttelsesbehov får opphold i Norge.

– De som ikke trenger beskyttelse, de skal hjem igjen. Kommunene og deres sosialkontorer tar et stort ansvar når de overprøver grundige vurderinger gjort i UDI, Solberg.

At Høyrebyene Oslo, Bergen og Stavanger også varsler at de vil ta vare på asylsøkere som blir sparket ut av mottakene, bekymrer ikke.

– Jeg tror ikke vi komme til å se at norske kommuner vil overta der kirkeasylene slapp. Men det er all grunn til å minne om at kirken tok et oppgjør med denne metoden, sier Solberg.