– Utøverne trenger teknisk hjelp. Jeg er glad i Kolbotn, og jeg har lyst til å hjelpe utøverne videre, sier Demelkhanov. Den internasjonale toppbryteren kom til Norge i 2001, og har frem til nå bidratt på treningene til brytegruppa i Kolbotn IL, skriver VG Nett.
Kolbotn IL har ikke økonomi til å ansette Demelkhanov. Dermed forsvinner muligheten for å søke om oppholdstillatelse på bakgrunn av spisskompetansen.
– Det finnes ikke økonomi i norsk bryting til å lønne ham. Våre inntekter skaffes utelukkende gjennom dugnad. Ingen mottar lønn. Vi får heller ingen støtte fra forbundet, sier leder av brytegruppa i Kolbotn IL, Rolf Røtnes.
I asylsaker tas det generelt sett ikke hensyn til spisskompetanse. – Demelkhanovs trenerbakgrunn er irrelevant for asylsøknaden, sier nemndleder i Utlendingsnemnda, Per Omtvedt. Omtvedt ønsker ikke å kommentere selve saken, kun de ulike prosedyrene.
– Hovedregelen er at hvis man allerede har søkt om asyl, kan man ikke sende inn en ny søknad om arbeidstillatelse på bakgrunn av sin spisskompetanse. Dette må gjøres fra hjemlandet. Men forutsetningen er jo at det foreligger arbeid med vanlig lønn, sier Omtvedt.