— Det er vanskelig å komme i kontakt med norske ungdommer. Derfor er det å ha en flyktningguide utrolig bra, sier Moheba Faizi (19) fra Afghanistan.
Hun og lillesøsteren Heela (17) hadde flyktningguider fra Lillestrøm videregående skole i fjor, skriver Romerikes Blad.
— Vi hadde ikke norske venner og det ønsket vi oss veldig. Vi ville lære om hvordan de er og hva de liker å gjøre på fritida. Nå har vi fått mange nye venner og føler oss mye mer integrerte, sier Moheba.
— Vi var 12 elever fra skolen som møtte 50 flyktninger på Sagelva i september. Vi spiste pizza og bytta litt telefonnumre, forteller Anette Remme (17) fra Lørenskog.
— Vi har nemlig en ungdomsversjon av det å være flyktningguide. Vi er ikke koblet sammen med en flyktning, men vi møtes mange om gangen. Etter hvert blir vi bedre kjent med hverandre, og velger mer selv når og hvem vi vil møte, sier Tina Aarskaug (18) fra Nittedal.
Hun har allerede møtt tre jenter på Ungdommens Hus i Lillestrøm.
— Jeg bakte muffins, og vi spilte biljard og koste oss. Det er så fint — de får lære om norsk ungdom og vi får lære mer om dem og deres kultur. I tillegg blir vi gode venner, sier Tina.
Elevene og flyktningene skal holde sammen fram til skoleslutt og har fortsatt god tid til å bli bedre kjent.
— Jeg er veldig glad for at jeg valgte dette valgfaget. Det er spennende og helt annerledes, og vi får lære om andre land ved å bli kjent med personer som kommer derfra, sier Stine.
— Og vi lærer at de kulturelle skillene er mye mindre enn hva vi trodde. Vi liker å gjøre mye av det samme på fritida, liker den samme musikken og setter familie og venner høyt, sier Christian Danielsen (18) fra Gjerdrum.
Emanuelle H. Bjerkem er prosjektansvarlig for valgfaget “Meet the world” . Hun tror elevene kommer til å knytte enda sterkere kontakter etter jul.
— Det tar litt tid å bli kjent med hverandre. Etter jul får de bedre tid til å møtes. Vårt mål er jo nettopp å få dem til å møtes og bli kjent med et annet land på en annen måte enn gjennom bøkene. Og det er viktig at de ved å gi litt av seg selv opplever at de også får mye tilbake, sier hun.