Prosjekt for å motivere minoritetsbarn til idrett

Kommunemodellen er en måte å inkludere flerkulturelle barn og familier inn i organisert idrett, og i første omgang er fotball valgt som arbeidsverktøyet.

– Når en familie har flyttet til Holmestrand, får den orientering om at deres barn kan få hjelp til å spille fotball på et norsk lag. Vestfold Fotballkrets har laget en orienteringsbrosjyre som forteller mer om dette. Hvis barnet ønsker å spille fotball, tar jeg kontakt med det nærmeste laget og dermed er det hele i gang, sier Ramstad til Tønsberg Blad.

Det hele utviklet seg så positivt at i de fem årene Ramstad har brukt modellen i Holmestrand, har 18 barn fordelt på åtte familier deltatt. Siste sesong spilte seks gutter på Gullhaug IL og to på Holmestrand IF. Da møtte også barneombudet opp på Tønsbergs Blads cup for å bli informert om modellen. Han roste tiltaket.

— Målgruppen er flyktningbarn i alderen 8 til 18 år og deres familier. Foreløpig har bare gutter deltatt, men vi håper å få med jenter også. Modellen er tatt inn i Vestfold fylkes handlingsplan “Mot rasisme og fremmedfrykt”, og andre samarbeidspartnere er Vestfold Fotballkrets, Gullhaug IL, Holmestrand IF og flyktningkonsulenten i kommunen, forteller Arild Ramstad, som nå er fagansvarlig for “Fargerik Fotball” i Vestfold Fotballkrets.

– Jeg kjører barna til og fra trening og kamper, og disse turene er en meget viktig del av Kommunemodellen og en unik måte å komme inn i familiene på, fortsetter Ramstad.