- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
21-åringen ble født i Oslo, og vokste opp på Bøler, med foreldre med bakgrunn fra Togo. Som ung tok han valget om å prøve å bli fotballproff, samtidig som han ønsker seg en utdanning.
Etter hvert seilte USA opp som et klart førstevalg, med sitt college– og scholarship-system.
– I USA så jeg en bedre mulighet til å kombinere idrett og utdanning. For øyeblikket er jeg på et fotballstipend, hvor jeg får utviklet meg som fotballspiller, samtidig som jeg studerer ved The University of Tampa i Florida. Jeg startet scholarship-programmet i august 2015 og forventer å bli ferdig våren 2019.
I USA så jeg en bedre mulighet til å kombinere idrett og utdanning.
Scoret historisk mål
Her hjemme har Touré spilt for lokale lag i aldersbestemte klasser før han bestemte seg for å virkelig satse på idretten.
I Florida har han fått både trent og spilt med universitetslaget, i tillegg til at han signerte kontrakt med den nyopprettede klubben Lakeland Tropics, som holder til i amerikansk tredjedivisjon. Norsk-togoleseren ble historisk som klubbens første målscorer noen sinne.
– Lakeland gjorde det ganske godt i løpet av sommerserien. Vi endte opp på tredjeplass, noe som gjorde at vi nesten klarte play-off, ettersom de to beste lagene i divisjonen får anledning til å spille mot hverandre for opprykk.
Utdanningsfokus
I Tourés familie er det sterkt fokus på å få seg en god utdanning, så 21-åringen tar en bachelor i internasjonal business, og går på forelesninger om morgenen før han skifter til fotballstøvler på ettermiddagen.
– Vil du helst bli proff i USA eller i Norge?
– For meg er det hipp som happ. Nivået her på college-fotballen er høyt, høyere enn det man skulle tro fra et norsk eller europeisk perspektiv.
Fotball mot fattigdom
Fotballinteressen til 21-åringen kom også via familien.
– I Togo har så å si alle barn lyst til å bli fotballspillere, og når man spiller på grusbanene eller i bakgatene, så drømmer man seg vekk til de store arenaene. For enkelte kan fotballen bli en vei ut av fattigdom for en selv og familien, så det er også er motivasjonsfaktor. Jeg har forståelse for denne tankegangen, siden jeg selv bodde i Togo i to år. Hadde jeg vokst opp der, og ikke i Norge, så hadde nok også jeg satset kun på fotballen, og ikke på fotball kombinert med utdanning.
God oppfølging
– Hva ser du som den fremste utfordringen i ditt USA-opphold?
– Først og fremst å kunne balansere mellom studiene og det å prestere på banen. Selvdisiplin og selvstendighet er viktig å ha når man er på denne type utenlandsopphold, når man skal bo, studere og prestere i omgivelser som ikke er dine egne.
Heldigvis føler Touré seg godt ivaretatt av det tekniske apparatet til college-laget.
– Treningsopplegget er tipp-topp. Vi har gode fasiliteter og et trenerteam som følger opp hver av spillerne personlig, både på form, skadesituasjon og kosthold.
Flere bør dra ut
Skal Norge bli bedre som fotball-nasjon mener 21-åringen at flere unge talenter burde gjøre som ham.
– Om det er på et norsk eller amerikansk lag, så er målet for meg proff-fotball. Men for å bli proff er det også nyttig å dra ut, enten på college-opphold slik jeg har gjort, eller via andre kanaler. Treningsmetodikken er av en helt annen kvalitet, og man får utviklet seg videre.