Kina vil utlyse OL-amnesti for presse

Journalister vil kunne reise fritt rundt i landet og rapportere uten frykt for noe som helst form for sensur under de tre ukene med sommer-OL i Beijing, opplyste president Kinas olympiske komité (COC), Yuan Weimin, nylig til en samlet internasjonal presse under koordinasjonskommitéens siste besøk til IOCs hovedkvarter i Sveits.

Kineserne ble tildelt sommerlekene i 2008 under IOCs (International Olympic Commitee) kongress i juli 2001 under sterk kontrovers. Landets antatt tvilsomme rykte i menneskerettighetsspørsmål, ytringsfrihet og særlig også situasjonen i Tibet har fått mange til å reagere negativt. Siste tids diplomatiske krangel med Taiwan, som kineserne mener er en utbryterprovins, kan antageligvis ende opp i boikott fra taiwanesernes side. Kina har presset IOC til at landet skal refereres som ”Kinesisk Taipei” i olympisk sammenheng, noe taiwaneserne ser på som ganske ydmykende. Grupper som Amnesty International har også uttrykt sterk bekymring overfor de mange henrettelsene som årlig gjennomføres i landet.

OL-amnestien kommer i sterk grad som følge av sterk internasjonal press på Beijing og COC. Landet har i de siste par årene gjort seg negativt bemerket med stadig sterkere sensurlover for nettbrukere og forfølgelse av journalister som skriver for innenrikspressen. Åpning for mindre pressesensur vil i fremste grad gjelde for medier utenfor Kina, slik som amerikanske NBC og britiske BBC.