- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Opposisjonspartiet i Zimbabwe, MDC, har gått ut og erklært seg som valgvinnerne, til tross for at opptellingenfortsatt pågår. Tall offentliggjort av valgkommisjonen i Zimbabwe (ZEC) viser at regjeringspartiet ZANU-PF har mistet flertallet i nasjonalforsamlingen, skriver NTB i en pressemelding.
Stat i oppløsning
Utrop var nylig på en konferanse i regi av Fellesrådet for Afrika hvor flere eksperter ga uttrykk for sine synspunkter rett foran valget. Statsviter og forsker ved Christian Michelsen-Instituttet, Elling Tjønneland, har ved flere anledninger vært i Zimbabwe og beskriver landet som økonomisk og politisk vrakgods.
– Fra å være et av Afrikas mest selvforsynte stater og ha en relativt stabil situasjon har landet gått til å ha tre til fire millioner mennesker som trenger nødhjelp for å ikke sulte i hjel. Økonomien har egentlig vært i krise siden 1997, hyperinflasjonen er ekstrem, og arbeidsledigheten ligger uoffisielt på hele 70-80%. Infrastrukturen i landet har kollapset. Stengte veier og strømstans er blitt regelen fremfor unntaket.
Landet har rett og slett for mange uløste konflikter siden uavhengigheten og regjeringspartiet ZANU-PF ikke greide overgangen fra frigjøringsbevegelse til demokratisk styresett, mener han.
Fra venstre: Elling Tjønneland og Amin Kamete til stede under seminaret på Solidaritetshuset i Oslo (foto: Henrik Kreilisheim, utrop.no)
Utålelige sosiale forhold har gitt masseflukt
Vanlige folk har blitt apolitiserte, føler resignasjon over tingenes tilstand, og bruker energien sin på å overleve. I løpet av de siste årene har opptil en til tre millioner zimbabwere flyktet vekk fra landet, først og fremst til naboland som Sør-Afrika, Botswana og Zambia, men også ut av kontinentet, sier Tjølleland.
– Flesteparten av utvandrerne kommer fra middelklassen, som er spesielt misfornøyd med hva som skjer i landet. Vi har også en del fattige zimbabwere som flytter over nærområdene for å få seg en levelig inntekt.
Amin Kamete, som selv er reiste ut av landet og jobber som forsker ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, sier seg enig.
– Regjeringen i Harare holder på med et økonomisk folkemord, og Mugabe har aktivt brukt situasjonen til å holde på makten. Enorm propagandabruk, langvarig militarisering i landets sivile institusjoner og stadig undertrykkelse av individuelle friheter gjør at folk har vært redde for å stå frem og fronte regimet.
Utenlandszimbabwere mobiliserer
Likevel finnes det lyspunkter, mener han. Kamete forteller at zimbabwerne som har flyktet ofte har vært til hjelp for anti-Mugabe kreftene i landet.
– Folk som har familiemedlemmer utenfor landet kan få tilgang til informasjon som passerer offentlig sensur, noe som igjen har hjulpet en fra før av spilttet og faksjonert opposisjon.
Kamete er soleklar på at et eventuelt opprør, som følge av at Mugabe og ZANU-PF ikke skulle godta en eventuell seier til opposisjonen og kanskje gjennomføre et statskupp, må være langvarig.
– Mugabe og hans samarbeidspartnere er vant til å slå ned korte oppstander for så å sikre egne posisjoner så snart uroen har gitt seg.
Vil ha indre reformer
Flere stemmer har åpnet for en reformprosess innenfra i systemet, både i regjeringsmakten, partiet, hæren og politbyrået. Et eksempel på dette har jo vært den uavhengige Simba Makonis kandidatur i presidentvalget. Makoni var finansminister fra 2000 til 2002, men trakk seg tidligere i vinter fra alle verv i ZANU-PF.
Kamete mener likevel på sin side løsningen for Zimbabwe ligger i at Mugabe trekker seg.
– Den som tar over må få løst Zimbabwes problemer og få landet på fote igjen.