- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Det mener samfunnsdebattant og skribent Rian Malan, som i et leserbrev til avisen The Star kommer med sterk kritikk av måten hvordan man fra mydighetenes side har håndert strømmen av nykommere fra nabolandene til Sør- Afrika, blant annet flere millioner zimbabwere, hvor mange oppholder seg uten papirer.
I innlegget skriver han at voldsopptøyene er en direkte konsekvens av regjeringens ineffektivitet og feilslåtte innvandringspolitikk.
– Jeg refererer til folk innenfor utlendingsmyndighetene, politiet og innenriksministeriet som har tatt imot bestikkelser for å slippe inn folk. Vi har nå åpnet grensene og sluppet inn opptil et sted mellom seks og tolv millioner papirløse.
Har gitt utlendings- og innvandrerhatet frie tøyler
Sør-Afrikas fattigste svarte ble etter apartheidtidens slutt lovet et bedre liv, men hittil har virkeligheten for mange fortonet seg helt annerledes. Zimbabwere, botswanere og andre som kommer fra nabolandene ender opp i de verst betalte jobbene, og kommet i direkte konkurranse og konflikt med den opprinnelige sør-afrikanske underklassen.
– Våre aller fattigste har blitt ignorert av landets regjerende elite. Nå har denne frustrasjonen på lang sikt gitt volden som konsekvens, skriver Malan.
Han foreslår at landets myndigheter rydder opp i eget hus og sparker de korrupte statlige funksjonærene som har utarbeidet en slapp grensepolitikk eller bevisst har sluppet folk inn i landet mot betaling.
– Hvis regjeringen nå tar seg sammen og sier for en gang skyld “hit, men ikke lenger” til alle som kommer hit, vil kanskje opprørets usynlige ledere legge ned våpnene, konkluderer han.
Feilslått sosialpolitikk
Forsker og skribent Selim Gool bosatt i Norge hevder regjeringen har mistet kontrollen over situasjonen. Gool ble født i Cape Town av asiatiske foreldre og har i rundt 40 år bodd i Norge og Sverige.
– Volden begynte 11. mai. Siden den gang har man fra Mbeki og sentralmyndighetenes side ikke hatt noen nasjonal håndteringsplan og valgt å gjemme hodet i sanden, sier han.
Gool mener Sør-Afrika er et samfunn i sosial krise. Voldsbølgen spesielt rettet mot zimbabwere og andre innvandrergrupper fra nabolandene kommer som resultat av en feilslått sosialpolitikk.
– Vi har høstet denne situasjonen helt på egen hånd. Volden, narkotikaproblemet og kriminaliteten har økt massivt fra før av og blitt forsterket til det ytterste gjennom opptøyene, påpeker han.
Nyliberalistisk systemsvikt i arv fra apatheidtiden
Opptøyene viser også at samfunnssystemet har sviktet fullstendig når det virkelig gjaldt å holde sammen, og at landet sliter med å bli kvitt arven fra apartheidtiden.
– Sør-Afrika har en historisk tradisjon for sterke etniske motsetninger og konflikter, ikke bare mellom svart og hvit, men også mellom ulike svarte grupper. Ungdommene som er i en desperat situasjon søker etter folk som er svakere, som står under rangstigen og som de kan peke ut som syndebukker.
Kan vi se en ytterligere opptrapping av situasjonen?
– Jeg er oppriktig bekymret. Faren er stor for at fargede, asiatere og andre svarte kan bli innblandet og at vi ender opp i en samfunnsutvikling hvor alle er hverandres fiender i kampen om knappest mulige ressurser. Noe er nødt til å gjøres, sier Gool.