Nektet statsborgerskap på grunn av burka

I begrunnelsen for å nekte kvinnen statsborgerskap, heter det blant annet at hennes radikale praktisering av islam er uforenlig med franske verdier som likhet mellom kjønnene, i følge ABC Nyheter som henviser til The Guardian.

Kvinnen dette handler om er bare kjent som Faiza M. Hun er 32 år gammel, gift, og lever øst for Paris. Hun kom fra Marokko til Frankrike i 2000, snakker godt fransk og har født tre barn i Frankrike.

Rapporter fra sosialkontoret forteller at hun har levd i total underkastelse til sin mann.

«Hun har ingen idé om den sekulære staten, eller retten til å stemme. Hun lever i total underkastelse i forhold til sine mannlige slektninger. Hun synes å akseptere dette som normalt, og hun har aldri vært inne på tanken om å utfordre det», heter det videre i rapporten.

Kvinnen har også uttalt at hun ikke brukte slør i Marokko, og at burkaen var noe hun begynte med da hun kom til Franklrike. Hun fortalte at bruken av burkaen var mer av vane enn av overbevisning.

Hun søkte også om statsborgerskap i 2005, og men søknaden ble avslått fordi kvinnen ikke var tilstrekkelig assimilert i det franske samfunnet.

Hun anket, bl.a. med utgangspunktet i loven om religionsfrihet, og la til at hun aldri hadde ønsket å utfordre de fundamentale verdiene i Frankrike.

Men i forrige måned opprettholdt den høyeste franske domstolen beslutningen om å nekte henne statsborgerskap.

I dommen heter det blant annet: «kvinnen har tilegnet seg en radikal praktisering av sin religion som er uforenlig med de essensielle verdiene i det franske samfunnet, spesielt prinsippet om likhet mellom kjønnene».

Daniele Lochak, en jusprofessor som ikke har hatt noe med saken å gjøre, mener det det er en fullstendig bisarr tankegang å bruke total underkastelse som en grunn til ikke å gi statsborgerskap.

«Logisk sett er det omtrent det samme som å si at kvinner som blir slått av sine menn, heller ikke fortjener å være franske», sier Lochak.