Rasisme rammer sorte i Sør-Afrika

Ifølge Sarim Mwakalo, talsmann for det tanzanianske samfunnet i Durban, er dette bare ett av mange angrep på innvandrere i Sør-Afrika for tiden. Siden avskaffelsen av apartheidregimet har fremmedfiendtlighet rettet mot innvandrere fra andre afrikanske land økt kraftig.

Historisk sett har sørafrikanere sett på Sør-Afrika som et unntak i Afrika. Landet er og har vært en moderne og fremgangsrik øy på det ellers så fattige og konfliktrammede kontinentet. Siden kolonitiden har landet hatt høy innvandring fra nabolandene. Men arbeidsinnvandrerne har hatt lavere lønninger og har derfor representert stor konkurranse for sørafrikanske arbeidstakere, noe som har bygget opp under fordommer.

Etter frigjøringen i 1994 var det mange forventninger til det nye Sør-Afrika, særlig blant de fattige svarte sørafrikanerne. Men utviklingen har ikke gått så fort som ventet. Selv om det er i fattige strøk og bydeler fremmedfiendtligheten har fått voldelige konsekvenser, så viser rapporter fra organisasjoner som Southern African Migration Project (SAMP) at fordommene eksisterer på tvers av kulturelle og sosiale grenser.

Problemet eskalerte i forbindelse med valget i Zimbabwe i fjor, da en strøm av zimbabwere flyktet over til Sør-Afrika. Det førte til et voldsutbrudd som spredde seg fra de fattige townshipene i Johannesburg til Durban og Cape Town i mai 2008. Voldsbølgen startet 11. mai og innen 26. mai var nesten 40 000 mennesker fordrevet fra hjemmene sine og minst 56 mennesker drept.

Problemet ble dysset ned av Sør-Afrikas daværende president Thabo Mbeki, som hevdet at angrepene i mai ikke hadde noe med fremmedfiendtlighet å gjøre. Også denne gang hevder myndighetene at angrepene ikke var rasistisk motiverte. Omar Osman, talsmann for International Refugee Service, er ikke enig.

– Disse angrepene var xenofobiske. Hvis mobben bare var vanlige kriminelle, ville de vel gått etter sørafrikanere også. Hvorfor går de til hus der innvandrere bor? Hvorfor roper de rasistiske skjellsord, sa han i et intervju med den sørafrikanske avisen «The Mercury».

I juni uttrykte SAMPs rapport bekymring for at volden kunne blusse opp igjen – noe som viste seg å være begrunnet. Fattigdom, stigmatisering og fordommer har lagt forholdene til rette for vold og hat.