EU-land solgte våpen til Sri Lanka

Ni EU land, Tsjekkia, Slovakia, Storbritannia, Bulgaria, Frankrike, Italia, Polen, Nederland og Litauen har solgt våpen til Sri Lankas regjering, en regjeringn som blir anklaget for folkemord. Salget har en samlet verdi på over fire millioner euro siden 2007, nøyaktig ett år før den lankesiske offensiven mot tamiltigrene (LTTE) startet for fullt, skriver EU Observer.

Nyheten har kommet i kjølvannet av en nylig utgitt EU-rapport om våpensalg til land utenfor unionen. EU-landene har solgt alt fra ammunisjon, missiler, militære båtfartøy og tanks, et våpensalg i strid med unionens egne retningslinjer for våpeneksport. Ifølge retningslinjene skal “handelstransaksjonen avbrytes hvis det er fare for at kjøper vil bruke innkjøpt våpenmateriale til et undertrykkelsesformål”.

Ingen binding
EU sin fordømmelse av de høye drapstallene under den siste tids sluttoffensiv mot LTTE i det nordlige Sri Lanka rimer dårlig med denne avsløringen. Og dette til tross for at ikke-EU land som Ukraina (9,8 millioner USD), Kina (37 millioner USD) og Iran (141 millioner USD) hadde langt større og mer lukrativ eksporttall til Sri Lanka i samme tidsperiode.

Kritikken hagler fra flere hold, men foreløpig velger EUs utenriksministersjef Javier Solana å ikke kommentere saken videre. Simon Weizeman, seniorforsker ved Stockholm International Peace Research, har spesialisert seg i saker som angår våpeneksport. Han hevder at problemet ligger i at retningslinjene ikke er bindende på EU-nivå, og at det er opp til det enkelte medlemslandet å vise “skjønn”.

– EUs egen kodeks er rett og slett impotent, selv om de har prøvd å gi inntrykk av noe annet. Unionen har uttallige ganger fordømt menneskerettighetsbruddene under borgerkrigen på Sri Lanka. Under normale omstedigheter ville dette innebære full våpenstans til lankeiske myndigheter, men her har det ikke skjedd noenting fordi hvert medlem kan bestemme over egen våpeneksport.

Weizeman mener EU-landene må ta problemet på alvor og gjøre noe konkret.

– Her handler det om unionens utenrikspolitiske integritet, sier han.