- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
For tolv år tilbake betrodde Sujeewa (som av private årsaker ikke vil står frem med fullt navn) seg til sin eldre bror, og fortalte ham at han var seksuelt og romantisk tiltrukket av andre gutter. Broren svarte med juling og Sujeewa så tilslutt ingen annen utvei enn å flytte ut av foreldrehjemmet og til hovedstaden Colombo.
Historier som denne er hverdagskost i Sri Lanka, et land hvor loven ikke tillater kjærlighetsforhold mellom to personer av samme kjønn. I det hele tatt er seksuell legning noe man ikke snakker høyt om i øystaten. Nå forsøker imidlertid Sujeewa og andre medlemmer av , landets eneste hjelpeorganisasjon og kontaktsenter for LHBT-folk (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner red.anm), å skape en holdningsendring blant vanlige srilankere. Sujeewa mener visse positive endringer har skjedd siden han var med på å stifte senteret i 2004.
– Tidligere måtte vi samles i all hemmelighet. Nå er ting blitt lettere, og vi anser at å være homo ikke lenger er så tabubelagt, sier han til BBC World Service.
Handler om selvverdi
Ting har ikke vært lett. Når Companions on a Journey ble startet opp fikk Sujeewa og andre medlemmer drapstrusler. Selv måtte han i en periode flytte ut av landet når det stormet som verst.
– Selv om samfunnsdebatten etterhvert også har inkludert diskusjon om homofili, ser vi at veien videre til full anerkjennelse og aksept er lang. Her i Sri Lanka har vi fortsatt mye sosial intoleranse, og for mange er det fortsatt vanskelig å akseptere egen legning.
Gruppen vil nå jobbe videre politisk ikke bare med å endre folks oppfatninger, men også å endre landets straffelov.
– Når det gjelder homorettigheter, er vi ikke i nærheten av den juridiske status folk som oss har i USA, Storbritannia, og flere andre vestlige land. Jeg vet vi kommer til å møte veldig mye motstand, men vi er klare til å kjempe videre, sier han til BBC World Service.