- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Adepoju, som er demograf, professor og migrasjonsforsker, sier til Bistandsaktuelt at myter og misforståelser preger den internasjonale samtalen om afrikansk migrasjon.
Adepoju har jobbet med migrasjon i og fra Afrika i mer enn tre tiår. Han har skrevet flere bøker om temaet og har levert forskningsartikler finansiert av FN-organisasjoner som IOM og UNFPA.
– Dette understøttes av medier som formidler dramatiske bilder av overfylte gummibåter på vei over Middelhavet og innvandringskritiske politikeres stereotypiske fremstillinger, sier Adepoju til magasinet.
Nabolandsmigrasjon
Frp-politiker Sylvi Listhaug har de siste dagene satt fyr på den norske migrasjonsdebatten med valgkamp-budskapet «Norge skal ikke ta imot båtmigranter – lik og del».
Migrasjonsforskeren understreker at bildet av en truende migrantstrøm fra Afrika har liten rot i virkeligheten.
– Brorparten av den afrikanske migrasjonen foregår mellom land i Afrika, sier Adepoju til Bistandsaktuelt.
Videre påpeker han at 65 prosent av de som nå har forlatt hjemlandet i Afrika befinner seg i et annet naboland på kontinentet.
– Av de som velger å forlate Afrika, er det heller ikke slik at et stort flertall velger seg Europa. Mange velger å dra mot Asia eller Amerika. Og om man ser på tallene, stemmer de ikke med det bildet som ofte fremstilles av media eller politikere som vil dekke over sin egen utilstrekkelighet. Det er lett å klandre migrantene for situasjonen, og bildene fra Middelhavet overbeviser populister og deres støttespillere for at «migrasjonen fra Afrika er ute av kontroll».