- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
I sin tale i går under det konservative partiets partikonferanse fremhevet hun behovet for en streng innvandringspolitikk, og ertsatte dagens politikk med et poengbasert system.
– Som minister har jeg et spesielt ansvar for å sørge for at vi tar tilbake kontroll over våre grenser. Vi må ende på den frie flyten av personer en gang for alle. Istedet vil vi introdusere et poengsystem for innvandring, slik man har i Australia, melder The Guardian.
Etter planen skal Storbritannia forlate EU 31. oktober, selv om det har vært stor usikkerhet og politisk uenighet rundt hele prosessen i kjølvannet av folkeavstemningen i juni 2016, som ble vunnet av forlat-siden med 51 mot 48 prosent av stemmene. Så langt har britene utsatt utmeldelsen to ganger, i mars og juni.
Fri flyt av mennesker regnes en av EUs fire friheter, som også regulerer EU-borgernes sosiale og økonomiske rettigheter. Hvis ikke EU utvider med en ny utsettelse etter 31. oktober, vil britene forlate uten avtale (no deal), noe som vil blant annet bety sterkere restriksjoner på innvandring, innreise og EU-borgeres rettigheter.
Innvandrerforeldre fra India
Patel (47) har selv innvandrerbakgrunn, og er født i London av indiske foreldre. Familien hennes kom til Storbritannia med den store utvandringsbølgen av indere og sør-asiatere som ble utvist fra Uganda under Idi Amins militærregime.
– La meg fortelle dere: denne datteren av innvandrere trenger ikke at noen fra den liberale Nord-London-eliten fortelle henne hva hun skal gjøre, sa hun videre i talen.
Innenriksministeren er kjent for sine sosialt konservative synspunkter, og han referert til tidligere statsminister Margaret Thatcher som sin politiske “heltinne”. I årene 1995-97 var hun pressesekretær for Referendum Party, et sterkt euroskeptisk ensaksparti som var foreløperen til UK Independence Party. Hun beskrives også som en sterk Brexit-tilhenger, og var en sentral figur i Vote Leave-kampanjen under folkeavstemningen i 2016.
Når det gjelder innvandringsdebatten har Patel har forkastet etnisitetskategorien BME (Black and Minority Ethnic) som en “nedsettende betegnelse”. Samtidig er Patel også den første kvinnen med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn til å bli innenriksminister (home secretary), utnevnt av statsminister Boris Johnson etter at han overtok regjeringsmakten i sommer i kjølvannet av Theresa Mays fratreden.