- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
England lekte seg til en knusende 6-0-seier i mandagens EM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria og tok et sjumilssteg mot sluttspillet i 2020.
Oppgjøret ble imidlertid stoppet to ganger før pause som følge av rasisme på tribunen. Flere bulgarske supportere gjorde nazi-hilsener, mens en holdt fram genseren sin mot TV-kameraene, der det sto «No respect», i stedet for «Respect», som er navnet på fotballens anti-rasisme-kampanje. Det ble også ropt apelyder, ifølge VG.
Ivelin Popov, Bulgarias lagkaptein, forsøkte flere ganger å snakke til tilskuerne som sto for rasehetsen til fornuft, uten å lykkes.
Etterforskning og oppgjør
FA, det engelske fotballforbundet, har krevd en etterforskning av hendelsene.
– Vi kan bekrefte at spillere på England ble utsatt for rasisme under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria. Dette er totalt uakseptabelt, og vi vil be UEFA umiddelbart etterforske dette, uttalte forbundet i en pressemelding.
Skandalekampen fikk også fått bulgarske myndigheter til å involvere seg. Etter kampen krevde Bulgarias statsminister statsministeren Bojko Borisov avgangen til presidenten i det bulgarske fotballforbundet, Borislav Mikhailov.
– Fra i dag vil vi kutte alle bånd, inkludert økonomiske, til det bulgarske fotballforbundet inntil Borislav Mikhailov trekker seg fra stillingen sin. Vi tolererer ikke en slik oppførsel lenger, sa sportsminister Krasen Kralev på vegne av statsministeren til nyhetsbyrået BGNES.
Tirsdag ettermiddag gikk Mikhailov av, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Etterlyser bredt samarbeid
UEFA-president Aleksander Ceferin understreket tirsdag at hans styre tar kampen mot rasisme på fotballbanen på alvor, melder Dagsavisen.
Han etterlyser også et bredt samarbeid i kampen mot rasisme i fotballen.
– Mer bredt må fotballfamilien, alt fra administrasjonen til spillere, trener og tilhengere, jobbe med regjeringer og frivillige organisasjoner i krigen mot rasistene, sier Ceferin.
Gjentagende fenomen
Samfunnsdebattant og forfatter Sylo Taraku kommer selv fra Kosovo og kjenner til fotballkulturen i Sør-øst-Europa. Han kaller hetsen som de engelske spillerne ble utsatt for som trist.
– Jeg trodde vi hadde kommet lengre nå. Samtidig er ikke dette første gang det skjer når lag fra Vest-Europa med mørkhudede spillere reiser til landene i øst.
Han er enig med UEFA-president Ceferin om at det trengs et ordentlig oppgjør med tribunerasismen.
– At en fotballpresident har mistet jobben etter å ha bagatellisert en så grov rasismeepisode er faktisk positivt, og viser at det skjer en utvikling, også i et land som Bulgaria.
Fotball som speilbilde av samfunnet
– Hvorfor er tribunerasisme så mye mer utbredt i Øst-Europa?
– Fotballen og idretten er ofte et speilbilde av samfunnet. Øst-Europa har ikke hatt det samme historiske forholdet til flerkultur som landene i vest, med færre mørkhudede spillere eller innbyggere. Man ikke har de samme verktøyene på institusjonelt nivå til å komme med mottiltak. Tribunerasisme finnes også i vest-europeiske land, men håndteres på et helt annet vis. Fotballen og idretten i landene i øst har også vært mer preget av vold, usportslig oppførsel, politisering og nasjonalisme.
– I landene på Balkan har dette vært en stor utfordring. Vi så jo nylig hvordan flere spillere på Tyrkias landslag feiret mål med å gjøre militærhilsen, som en slags solidaritetstegn med den tyrkiske hærens offensiv i Syria, og som støtte til Erdogan, legger han til.
Viktig å endre mentalitet
Taraku håper at hendelsene i Sofia fører først og fremst til mentalitetsendring.
– Her må maktpersoner, slik som den bulgarske statsministeren være sin rolle bevisst. Landene i øst ligger på et helt annet stadie når det gjelder anti-rasisme, slik at endringene må komme opp-ned.
UEFA og fotballmyndighetene kan ihvertfall lede an i en positiv utvikling.
– Her må man jobbe både på pro-aktiv og reaktiv plan mot fenomenet. Og det nytter. Et godt eksempel her hjemme er Vålerenga, hvor fansen selv tok tak i en situasjon med rasisme i egne rekker, og skapte gjennom opprettelsen av VIF-klanen tidlig på 90-tallet en ny og inkluderende møteplass.
Les også i VG: Bulgarias keeper mener rasismehetsede engelske spillere overreagerte