- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
Tjue minutter etter at al-Qiddisin-kirken i Aleksandria hadde tatt imot det nye året, gikk en bombe av utenfor. Natt til lørdag ble al-Qiddisin kirken i Aleksandria i Egypt angrepet. Det er uklart om det var en eller flere bilbomber som gikk i luften, eller om det var en selvmordsaksjon, skriver klassekampen.no.
Hittil har angrepet ført til 21 drepte, åtte av dem muslimer, ifølge den egyptiske helseministeren. Over 90 personer er skadet, mange av dem svært alvorlig. Ingen har hittil påtatt seg ansvaret for angrepet, men al-Qaida har tidligere uttalt at de vil angripe kirker i Egypt, etter angrepet mot en kirke i Bagdad for noen uker siden.
– Det er veldig leit og trist at dette skjedde, sier norsk-egyptiske Fawzy Aly til Utrop. Fawzy er siviløkonom og bor i Oslo. Han var i Egypt da angrepet skjedde i Kairo, og fikk vite om hendelsen på BBC-nyhetene.
Han forteller at det er et stort problem at kristne blir angrepet av ekstreme islamister. Han er selv muslim, men uttrykker avsky og avstand til slike hendelser.
– Situasjonen har blitt ille på 15-20 år, slik var det ikke før, sier han. Min mor studerte på fransk skole med nonner og min far har en stor leilighetskompleks der han leier ut til egyptiske koptere, sier han.
Svakt demokrati
– Med dårlig styring, dårlige skoler og press fra naboland forverres situasjonen. Ekstrem islam sprer seg, folk går til radikale moskeer blir påvirket til å utføre skrekkelige handlinger, sier Aly.
Han ønsker seg reelt demokrati og respekt for menneskerettighetene i Egypt så fort det lar seg gjøre.
– Ingen kan gå i demonstrasjon i Egypt i dag for å vise sin avsky mot det som skjedde med kopterne, ikke med den sittende regjeringen, sier Aly.
Verste hittil
– Jeg fikk sjokk da jeg fikk melding om hva som hadde skjedd, men det skjer jo noe hver jul, sier Anwar.
Han mener myndighetene må behandle koptere og kristne i Egypt bedre. Han forteller at koptere lever i frykt, Ifølge han har situasjonen blitt forverret etter at landet ble en republikk.
– De vil bare besøke kirken i fred, hva galt har de gjort? spør Anwar.
Han forteller at slike hendelser skjer hele tiden. Men at det ikke får oppmerksomhet i nyhetsbildet.
– For meg er det ingen stor forskjell om det er en ekstrem terorrist eller ikke, det er bare feil å gjøre slikt mot uskyldige mennesker, avslutter Anwar.
Svekket stat
Hassan Nafaah, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo og en av frontfigurene i Reformbevegelsen, sier til Klassekampen at alt tyder på at dette er et angrep fra al-Qaida, .
– Om al-Qaida har klart å verve egyptere, eller om de har sendt medlemmer til Egypt for å gjennomføre angrepet, er ikke tydelig, ifølge Nafaah.
Problemet er ifølge professoren et sammensatt religiøst, sosialt og politisk problem.
– Rekken med fiaskoer har svekket staten. Regimet er i dyp klemme dersom de ikke forstår at de må endre sin strategi. De må bygge opp en stat bygd på borgerrettigheter, og ikke på enkelte personers ønsker om å beholde makten i landet, ifølge Nafaah.
Fruktbart for etnisk -religiøs konflikt
– Dette angrepet er helt klart et terrorangrep. Men vi må være klar over at dette terrorangrepet skyldes at Egypt de seineste årene er blitt fruktbar mark for etnisk-religiøse konflikter. Regimet må forstå at de må løse problemene kristne i landet møter, sier Kareema Kamal, journalist i den egyptiske avisen al-Masry al-Youm, til Klassekampen
Regimet beskytter verken muslimer eller kristne. De er opptatt av å beskytte seg selv og beholde makten. Kristne må i tillegg hanskes med at de angripes på grunn av sin religion, sier hun.