Et år etter jordskjelvkatastrofen bor 1.3 millioner mennesker under presenninger eller i telt i Port-au-Prince. Men gjenoppbyggingen av landet lar vente på seg.
Latest posts by Elizete Fonseca Lima (see all)
- Venner hjelper ungdom i fattige land - 10.05.2011
- Skole for nye innvandrere - 22.03.2011
- Islamiseringens motedronning - 14.03.2011
– Det er nesten ikke i gang. Politisk ubesluttsomhet gjør at arbeidet i Port-au-Prince ikke kommer i gang. Det er uenighet om når de skal begynne å kjøre vekk bygningsrestene, og hvor det skal dumpes. I tillegg er det ikke nok ressurser til å starte gjenoppbyggingen og oppryddingen, eller til å bygge nye hus, sier Jon Martin Larsen i Røde Kors.
Nye hus
Røde Kors har, sammen med andre humanitære organisasjoner bygget opp 20 000 nye hus. Men organisasjonen tør ikke sette opp nye bygninger i områder der grunnlaget er ustabilt og husene risikerer å rase sammen igjen, eller der de må flyttes på i ettertid.
– Vi er avhengige av at myndighetene gjør områder tilgjengelig slik at vi og andre organisasjoner får satt opp mer enn ett og ett hus om gangen, og reparere de bygningene som fortsatt står. Befolkningen i Port-au-Prince er livredde for å bo i disse bygningene, men har satt opp butikker på gatene utenfor disse bygningene, sier Larsen.
Han anslår at med denne vil det ta 300 lastebiler hver dag i ti år for å rydde vekk de sammenraste bygningene.
Nødhjelp og kolera
Haiti er fortsatt i nødhjelpsfase. Landet er i stor nød og trenger vann, mat og et ordentlig sanitæranlegg. Med 150 000 smittede og 3300 døde, truer koleraen med å bli en ny katastrofe, sier Larsen.
– Det er en skummel sykdom som gjør at et voksent menneske kan miste 10-15 liter vann i kroppen om dagen.
De kolerasmittede ofrene er helt avhengig av sykehusopphold, men sykehusene kollapset, og det er mangel på hundrevis av leger og tusenvis av sykepleiere. Røde Kors sender mobile enheter til fjerntliggende landsbyer, som ikke har tilgang til rent vann.
– Vi har sendt 4-5 helsearbeidere til Jeremiedistriktet for å kunne oppsøke folk i de fjernliggende landsbyer som fortsatt ikke har fått hjelp enda. Samtidig har vi en helsedelegat i byen Les Cayes, som skal gi opplæring i hvor viktig det er med god, personlig hygiene og gi opplæring i hvordan de kan unngå ytterligere spredning av kolera ved å for eksempel koke drikkevannet, forteller Larsen.