Sør-Sudan mot uavhengighet

Sudans president Omar Hassan al-Bashir, her fotografert på valgkampanjebesøk i Sør-Sudan. Nå som sør går for en eventuell løsrivelse, så må begge parter forhandle om betingelsene, ifølge seniorforsker ved PRIO (Peace Research Institute Oslo), Øystein H. Rolandsen.
Foto: Flickr.com/Pan African News
Overveldende flertall for ja-siden i folkeavstemningen i Sør-Sudan.
Foreløpige resultater fra folkeavstemningen i Sudan viser et overveldende ja til løsrivelse blant velgerne i Sør-Sudan, skriver NTB.
Enkelte stemmestasjoner i Juba kunne søndag vise til opptellinger der over 90 prosent har sagt ja til uavhengighet fra Nord-Sudan. Det endelige resultatet er ikke ventet før i februar, men alt tyder på at Sør-Sudan nå blir et eget land.
Eksemplarisk

Seniorforsker ved PRIO (Peace Research Institute Oslo), Øystein H. Rolandsen sier opptellingen pågår fortsatt, og at man ikke vil få et offisielt resultat før 27. februar. Rolandsen beskriver avstemningsprossesen som eksemplarisk.

– Bortsett fra noen mindre hendelser i nord og trefninger i grenseområdet Abyei har gjennomføringen av folkeavstemningen foregått så å si uten vold eller valgfusk, sier han til utrop.no.

Fokus på forhandlinger

Alt tyder nå på at ja-siden i sør vil vinne det endelige resultatet. Ifølge Rolandsen vil ikke dette føre til umiddelbar selvstendighet, men til at både nord og sør må komme til forhandlingsbordet.

– Nå må sør-sudanerne sammen med myndighetene i nord forhandle om betingelsene for løsrivelse. 

Tror du på utvikling med en konflikteskalering som følge av denne folkeavstemningen?

Jeg gjør ikke det. Det som kan imidlertid sette ting i fare er hvis forhandlingene ikke blir ferdig i tide og Sør-Sudan erklærer uavhengighet uten samtykke fra nord. Og dette kan skape en svært vanskelig og spent situasjon.