- Venner hjelper ungdom i fattige land - 10.05.2011
- Skole for nye innvandrere - 22.03.2011
- Islamiseringens motedronning - 14.03.2011
Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og Al Jazeera hadde i årevis drevet kampanje for å få løslatt kameramannen, som på jobb for den arabiske TV-kanalen ble arrestert av pakistansk etterretning i grenseområdene mot Afghanistan i desember 2001. Senere ble han overlatt til amerikanerne og fløyet til Guantánamo.
Først i mai 2008 kom løslatelsen. TV-bildene fra Khartoum viste at al-Hajj ble båret ut av et amerikansk militærfly, fastspent på en båre og med hendene stroppet sammen.
Farlig fange
Ambassadedokumenter lekket til nettstedet Wikileaks, som Aftenposten har fått tilgang til, avslører et omfattende diplomatisk spill mellom USA, Sudan, Qatar og flere andre land før frigivelsen. Amerikanerne satte klare betingelser for at Al Jazeera-medarbeiderens løslatelse, og motsatte seg å fly ham til Qatar der han arbeidet. Det fremgår at USA etter forhandlinger med Sudans hemmelige tjenester, NISS, hadde oppnådd enighet om at al-Hajj skulle ilegges permanent forbud mot å reise ut av landet, og at hans bevegelser i hjemlandet skulle reguleres strengt.
I notatet, som er undertegnet av ambassadør Alberto M. Fernandez to måneder før løslatelsen, blir det slått fast at Sami al-Hajj «må behandles med ekstrem varsomhet og oppmerksomhet av sudanske myndigheter, fordi han utgjør en mye høyere risiko enn tidligere returnerte fanger». De sudanske hemmelige tjenester tilbød også å lage en «medieplan», for å forhindre det som ellers ville bli en «mediestorm».
Overrasket over avtale
Sami al-Hajj forteller at han er overrasket over avtalen, men at dette viser hvordan amerikanerne går fram.
– De gjorde alt for å finne opp påstander for å sverte meg under oppholdet på Guantánamo, og har tydeligvis fortsatt på den jobben også i forbindelse med at jeg ble løslatt, sier Sami al-Hajj på telefon til aftenposten.no.
Snaue fire uker etter frigivelsen reiste han fra Khartoum til Al Jazeera-hovedkvarteret i Qatar.
– Amerikanerne hadde konfiskert passet mitt, men jeg fikk et nytt av sudanske myndigheter uten noen som helst problemer. Det var heller ingen motstand mot at jeg kjøpte flybillett ut av landet, sier han.
Fra høsten 2008 har den tidligere Guantánamo-fangen ledet Al Jazeeras nye avdeling for menneskerettigheter, og han har siden reist problemfritt rundt i verden.
– Jeg har besøkt Norge, Storbritannia, Frankrike og flere andre europeiske land. Det er stort sett bare USA som fortsatt nekter meg visum, sier han til Nettavisen.
Torn i øyet på USA
Al-Hajj ser på omtalen av ham som en del av den svertekampanjen USA i en årrekke har kjørt mot Al Jazeera.
– Kanalen har vært en torn i øynene på amerikanerne lenge, og de har gjennomført en rekke målrettede militærangrep mot Al Jazeera både i Afghanistan og Irak. I 2003 ble vår kollega Tareq Ayyoub drept da et amerikansk missil traff Al Jazeeras kontor i Bagdad, sier han.
Al-Hajj ser likevel tegn til forbedringer i amerikanernes holdning til kanalen.
– Obama-administrasjonen har invitert deler av Al Jazeera-ledelsen til Washington til dialog, og utfallene mot kanalen er ikke like ille som de var under Bush-administrasjonen.