Fra Tunisia til Jemen og Iran har kvinner stått i fremste rekke, både som bloggere og ute i gatene, under protestene som har rystet Midtøsten og Nord-Afrika, skriver abcnyheter.no.
Latest posts by Uzma Rana (see all)
- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
På Tahrir plassen i Kairo har unge Gigi Ibrahim ofte stått fram som både talskvinne og kommentator for internasjonale tv-stasjoner, og i Jemen er bloggeren Tawakel Karman er en av opprørets viktigste inspirasjonskilder.
Fra land til land har kvinnenes rolle variert. I Kairo har unge og gamle kvinner, fattige og rike, med og uten hijab, demonstrert side om side med mennene, mens i Bahrain har kvinner masjert for reformer, men atskilt fra mennene.
Står sammen
Så sterk rolle har kvinnene spilt, at Naguib mener revolusjonene ikke ville blitt noe av uten dem. Fra oppstanden startet i Tunisia, har de kjempet skulder ved skulder med mennene i kampen for mer demokrati, frihet og bedre levekår.
– Det som har vært spesielt i Kairo, er at unge menn og unge kvinner har stått sammen i kampen, ikke bare for brød og frihet, men også mot patriarkatet, sier forskeren Nefissa Naguib ved Chr. Michelsens Institutt til NTB.
Sekulært og anti-patriarkalsk
Utgangspunktet har vært forskjellig fra land til land, og det har ikke alltid vært der raseriet har vært størst, at kvinnene har hatt det verst.
– Det har vært samme mål, med flagget som symbol, uansett religion, kjønn, sosiale klasser og etnisk bakgrunn. Men kvinnene fører samtidig sin egen kamp mot patriarkat og for sine egne rettigheter, sier Naguib til NTB.