Bosnia utestengt fra internasjonal fotball

Hardbarkede bosniske fotballsupportere gjorde Ullevål til et bluss- og tåkehav i en EM-kvalifiseringskamp for fire år siden. Protestaksjonen var rettet mot forbundsledelsen og praksisen av etnisk segregering. Nå har internasjonale fotballorganer fått nok, og utestenger bosnierne fra all aktivitet inntil forbundet desgregeres i tråd med UEFAs og FIFAs ønske. Foto: Claudio Castello.
Landets fotballforbund har ikke etterfulgt internasjonale regler om etnisk inkludering.

Bosnias fotballforbund, landslag og klubber er fra og med 1. april og inntil videre utestengt av det europeiske fotballforbundet UEFA og det internasjonale forbundet FIFA fra all aktivitet, skriver Balkan Insight.

Utestengelsen kommer som følge av at det bosniske fotballforbundet ikke har etterkommet UEFAs og FIFAs krav om å ha ikke bli styrt etter etniske skillelinjer. Som mange andre offentlige institusjoner i etterkant av borgerkrigen er også Bosnias fotballmyndigheter oppdelt: en avdeling med sete i den serbiske delen (Republika Srpska), og en med sete i den bosnisk-kroatiske føderasjonen.

Udemokratisk

Flere ganger har bosnierne blitt bedt om å komme til enighet og ta tak i segregeringen, uten å lykkes. Nå tar man affære.

– Vi vil opprettholde utestengelsen så lenge ordningen med etnisk delte presidentskap, som er i strid med UEFAs statustter, fortsetter, sier en talsperson for UEFA til Balkan Insight.
I Bosnia har flere stemmer gått offentlig ut og kritisert utestengelsen. En av disse er vise-presidenten i den serbisk-bosniske forbundet, Stasa Kocarac.
– Hver 16. måned roterer presidentskapet i forbundet mellom serbere, kroatere og bosniske-muslimer. For oss er dette et system som passer utmerket og som må opprettholdes, påpeker Kocarac overfor Balkan Insight.
Kocarac får støtte av bosnisk-kroaten og klubbpresident i Siroki Brijeg, Josip Bevanda.
– FIFAs og UEFAs regler er urettferdige, udemokratiske og bærer preg av overstyring. Så lenge vi har delegater som har stemt frem våre regler uten innblanding fra en tredjepart så ser jeg ikke på dette som problematisk, sier han til Balkan Insight.