- – Viktig å samle chilenere fra hele verden til kulturfestival - 05.11.2024
- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
Fire mapucheindianere ble tidligere i år dømt til henholdsvis 20 og 25 års fengsel for grov ordensforstyrrelse og terrorvirksomhet. De fire, som nå sitter fortsatt i varetekt i påvente av en endelig domsavgjørelse i saken, har siden april gjennomført en sultestreik i protest mot dommen og chilenske myndigheters behandling av urbefolkningen i landet. Chilenske myndigheter hevder gruppen på fire angrep en offentlig tjenestemann og truet og ranet en lokal bonde.
Nå melder radiostatsjonen Bio Bio at to av de dømte aktivistene har blitt overført fra varetekt til sykehuset i den sør-chilenske landsbyen Victoria. Senere i dag vil Chiles høyesterett avgjøre anken fra familie og støttegrupper, som krever at dommen anulleres på bakgrunn av manglende bevisføring.
Norsk engasjement
Saken har også nådd støttegrupper her hjemme. LAGs (Latin-Amerika Gruppen) avdeling i Stavanger sier i en pressemelding seg sterkt kritiske til saksgangen mot de fire aktivistene.
– Høsten 2010, etter samtaler mellom mapuchene, religiøse ledere og representanter fra Chiles regjering, gikk mapuchene med på å avslutte sultestreiken. Avtalen var blant annet, at antiterrortloven ikke skulle brukes i anklagene mot de tiltalte. Regjeringen har imidlertid ikke holdt sin del av avtalen, og fortsetter å fremholde loven for å få dømt aktivistene.
LAG har engasjert seg sterkt i saken og oppfordrer folk til å legge press på norske og chilenske myndigheter i kampen for aktivistenes frigivelse og bevaring av mapuchefolkets naturressurser.
– Høyreregjeringen til Chiles president Sebastian Pinera nøler ikke med å anklage mapuchene for terrorisme. Mapuchenes territorier har vært okkupert med statens velsignelse i mange år slik at multinasjonale selskaper, blant annet norske, kan få fritt spillerom. Vi anser det som deres eneste forbrytelse å ha krevd sin naturlige rett til å bo og leve av jorda de har holdt til på i tusenvis av år, lenge før den chilenske stat ble dannet.