– Bør få verdenssamfunnet til å reagere

Tamiltigrene tapte krigen. En forholdsvis fersk dokumentarfilm som opprinnelig ble vist i Channel 4, og som går i morgen på NRK2, viser nederlagets konsekvenser for den tamilske sivilbefolkningen
Tirsdag vises TV-dokumentaren "Dødsmarkene på Sri Lanka" på NRK.
– Hva skjedde egentlig de siste ukene av borgerkrigen i Sri Lanka? Regjeringssoldatene drepte Tamiltigrene og bombet sivile flyktningeleirer. Ingen utenforstående var der, men handlingene ble dokumentert av soldatene og folk på stedet. Journalister har nå undersøkt bevisene, og har laget en av de sterkeste filmene som er vist på britisk TV.

Slik er forhåndsomtalen fra statskanalen om dokumentaren som skal vises i morgen kl. 22.30 på NRK2. Filmen, som vises for første gang i Norge, ble sendt i mai i år på Channel 4.

Ingen tillit

Leder for Norsk Tamilsk Forum, Rajah Balasingham, synes det tok litt langt tid før filmen ble vist i Norge, men er ikke sikker på hva som kan være grunnen.

– Jeg har selv sett dokumentaren flere ganger, og vet den er vist i Canada, USA og Australia. Nå får vi endelig sjansen til å se krigens konsekvenser for tamilene, sier han til utrop.no.
Sri Lankas regjering vil i november i år legge frem en rapport om eventuelle menneskerettighetsbrudd i kjølvannet av Tamiltigrenes nederlag. Balasingham er i likhet med andre norsk-tamilere sterkt skeptisk til utfallet.
– FN må komme seg banen og innta en aktiv rolle. Krigsforbryterkommisjonen som er oppnevnt av regjeringen i Colombo er det ytterst få eller ingen som har tillit til.

Håper på tøffere tone

Håper du filmen vil sette fart på freds- og forsoningsprosessen?

– Vi som er norsk-tamiler har alltid hatt forventninger til Norges rolle i saken. Norge har vært en viktig fredsaktør, og jeg håper personlig at filmen vil påvirke norske myndigheter til å innta en sterkere linje overfor de lankesiske myndighetene.

Han viser til at blant annet Norsk Folkehjelp og andre hjelpeorganisasjoner har måttet trekke seg fra landet.

– Jeg vet om flere tamiler fra Norge som har lyst til å reise nedover for å hjelpe til forsoningsprosessen, men som kvier seg på grunn av mulig forfølgelse og represalier fra lankesiske myndigheter. Nå er det på tide at det internasjonale samfunnet tar til handling.

Dokumentaren kan sees på NRK nett-tv her:
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/788969/