- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
USAs president Donald Trump stanset i forrige uke utbetalingene til Verdens helseorganisasjon (WHO). USA har vært organisasjonens største bidragsyter, med omkring 400 millioner dollar i støtte i fjor. Stans i støtten svekker organisasjonen mens den står midt i kampen mot den største pandemien verden har sett på flere tiår. Men det kan også føre til at Kina kan øke sin innflytelse i organisasjonen, tror den svenske Kina-forskeren Oscar Almén.
Det igjen kan medføre at tradisjonell kinesisk medisin, som akupunktur og urtepreparater, styrker sin stilling internasjonalt, mener han.
– Kina har stor økonomisk interesse av å drive saken framover, sier Almén, som er tilknyttet Totalförsvarets forskningsinstitut.
Dyrevernere er også svært kritiske til bruken av bestanddeler fra dyr i kinesiske preparater, blant annet fra utrydningstruede ville arter. Tidligere i måneden sendte Dyrebeskyttelsen brev til regjeringen der den ba om at Norge måtte jobbe for å hindre at tradisjonell kinesisk medisin blir anerkjent gjennom det internasjonale diagnoseregisteret ICD-11, som skal vedtas av WHO.
For kinesere er tradisjonell medisin et rimelig alternativ til dyr vestlig medisin. Men for den kinesiske staten er den både en viktig industri og et «mykt» maktmiddel stormakten bruker til å fremme sin posisjon internasjonalt.
– Demokratiske land samarbeider ofte om mange spørsmål og står for visse verdier. I og med at Kina aktivt motarbeider forsøk på internasjonal demokratisering, er det et skritt tilbake for den demokratiske delen av verden når Kina styrker sin innflytelse i multilaterale organisasjoner, mener han.
WHO har blitt anklaget for å være for ettergivende overfor Kina, blant annet av president Donald Trump. Kritikken dreier seg blant annet om at organisasjonen gikk imot å anbefale reiserestriksjoner som rammet Kina.
WHO-ledelsen har hyllet Kinas arbeid mot viruset og for vise åpenhet om utbruddet, selv om helsepersonell ble straffet for å varsle om det.
Kinas bidrag til WHO er betydelig lavere enn USAs nå tilbakeholdte støtte. Men den har økt betraktelig de siste årene til rundt 86 millioner amerikanske dollar – en økning på 52 prosent siden 2014, ifølge den tyske kringkastere Deutsche Welle.