En irakisk 37-åring, som skal ha vært med i IS, må i dag møte i retten i Frankfurt, tiltalt for folkemord og for drap på en fem år gammel yazidi-jente.
Mannen, som tyske medier har identifisert som Taha al-J, er gift med tyske Jennifer Wenisch, som også er tiltalt for å ha holdt en yazidi-kvinne og den fem år gamle datteren hennes som slaver i Falluja i Irak.
I 2015 døde den lille jenta, som het Rania, av tørst i parets hjem. Det var opptil 50 varmegrader da hun døde.
Ranias mor Nora har vitnet i rettssaken mot Wenisch, som åpnet i München for ett år siden og som fortsatt pågår.
Ifølge tiltalen mot Taha al-J sluttet han seg til IS i mars 2013 og hadde flere ulike posisjoner i den ytterliggående islamistgruppa, både i Irak, Tyrkia og Raqqa i Syria.
I mai-juni 2015 skal han og Wenisch ha kjøpt yazidi-kvinnen og datteren hennes for å holde dem som husslaver. De to var bortført fra Sinjar-området i Nord-Irak året før, en skjebne de delte med mange andre fra yazidi-minoriteten.
Nora og datteren ble grovt mishandlet fra første stund hos paret, og Rania døde av tørst i kveldende varme etter å ha blitt lenket til et vindu sommeren 2015.
Taha al-J ble pågrepet i Hellas i mai i fjor og utlevert til Tyskland i oktober.
Syrere tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten for retten
To syrere som antas å ha jobbet for syrisk etterretning, møter i retten i Tyskland, anklaget for grov tortur og forbrytelser mot menneskeheten.
De to siktede syrerne flyktet til Tyskland og søkte asyl der, men ble pågrepet i februar 2019.
Den hovedsiktede 57-åringen var angivelig oberst i den syriske etterretningstjenesten. Ifølge tiltalen sto han i spissen for drap på 58 mennesker og tortur av 4.000 andre i fengselet al-Khatib i Syrias hovedstad Damaskus.
Forbrytelsene skal ha skjedd i perioden 29. april 2011 til 7. september 2012.
Den andre mistenkte er også er anklaget for grov tortur og forbrytelser mot menneskeheten. Han skal ha bidratt til pågripelse av demonstranter og for å ha overgitt dem til fengselet.
– Denne rettssaken er den første der ofre uttaler seg. De gjør det ikke bare offentlig, men foran en domstol, og forteller om det som skjedde og det som stadig skjer i Syria, sier generalsekretær Wolfgang Kaleck ved det tyske menneskerettssenteret ECCHR.
Les også: Syria: Germany torture trial provides ‘renewed hope’ for Assad government’s victims (Amnesty)