- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Utvalget var i sin beslutning kritiske til at man ikke fortalte hele historien om massakren og de påfølgende rettssakene, og slo videre fast at NRK og Brennpunkt ikke sjekket kildene godt nok før dokumentaren ble sendt.
Faktafalsifisering
Lejla Sokolovic Indjic, som selv kom til Norge som krigsflyktning, var med på å starte Facebook-gruppen Brennpunkt; Norges skam i dagene etter at dokumentaren først ble vist på norske tv-skjermer i april i år. Indjic synes det har vært litt lite medieopplsutning rundt dokumentaren og ikke minst avgjørelsen fra PFUs side.
Splittede synspunkter
– Tror du NRK i fremtiden vil vise mer varsomhet når de omtaler innenrikspolitiske forhold i land som har en stor diaspora i Norge, for eksempel landene på Balkan?
– Jeg tror det som hadde vært mest interessant var om avgjørelsen ikke bare kunne skape debatt om ren diaspora- og (i vårt tilfelle) balkantenkning. Her må det også belyses i lys av rollen NRK og andre majoritetsmedier i Europa spiller med tanke på stormaktenes geopolitiske interesser i fattigere områder.
– Hva slags debatt har dokumentaren gitt på begge sider?
– Som allerede antydet er det en klar oppdeling i frohold til dokumentarvisningen i begge landene. En del av kommentarene har gått ut på at det er bra at “sannheten på alle sider kommer frem” og at Norge har vært beskrevet som objektive i deres vennskapsforhold til serberne. Igjen har dette ikke ført til noe særlig tilnærming mellom begge siders oppfatning av konflikten, men heller underbygget på splittelsen som har vært siden krigen.
Uenige
– Ferdig med saken
Undersøkende journalist Mirsad Fazlic var en av bidragsyterne til dokumentaren, sammen med Brennpunkts Ola Flyum. Han har ingen reaksjon når Utrop ringer ham hjemme i Sarajevo og informerer om PFUs avgjørelse.
– Jeg har fått mange forespørsler og e-poster om denne saken som jeg har valgt å ikke svare på, sier han bestemt.
Fazlic ble brukt som en av hovedkildene i dokumentaren, men har senere tatt avstand fra denne og hevdet han følte seg manipulert. Bosnjaken (jour. anm: offisiell betegnelse på en bosnisk muslim) fryktet på et tidspunkt for sin egen sikkerhet og karriére.
– Heldigvis jobber jeg fortsatt i magasinet Slobodna Bosna. Jeg anser meg selv som ferdig med saken.