- Utrop brøt god presseskikk - 31.10.2024
- Utrops utgave 42 – 2024 er ute nå! - 30.10.2024
- Forside av utgave 42-2024 - 30.10.2024
På en solrik vårdag, under koronavirus-pandemien, laget rundt 40 personer, 50 fristende måltider til Alençon sykehus.
– Vi ønsket å hjelpe helsepersonell som risikerer livene sine, sier Abdul Rahman Ajaj, en 39 år gammel bussjåfør som har mistet jobben på grunn av Frankrikes landsdekkende nedstenging, til InfoMigrants.
– Vi fikk ideen fordi det ligger i vår kultur å hjelpe. Vi kontaktet 12 familier. Alle sa ja, sier han.
Hver familie laget en spesialitet fra Midtøsten: Sprøstekte samoussas, krydret kebbeh, tabbouleh, hummus, små pizzaer – kalt laham bajine i Syria – samt tradisjonelle levantinske bakverk.
Ajaj forteller at de planlegger å levere mat til sykehuset to ganger til denne måneden.
– Vi vurderer også andre grupper, som brannvesenet eller politiet», legger han til.
Refugee Food Festival tilbyr 200 måltider om dagen
En rekke flyktninger pg migranter over hele Frankrike organiserer kulinariske solidatitetssprogrammer for å hjelpe sårbare og utsatte i koronakrisen.
I de siste tre ukene har Refugee Food Festival tilberedt rundt 200 måtider om dagen til ansatte og beboere i senter for asylsøkere og hjemløse.
– Situasjonen ble stadig mer alarmerende. Derfor måtte vi åpne kjøkkenet og hjelpe, sier prosjektets samarbeidspartner og grunnlegger, Marine Mandrila, til det Paris-baserte nettstedet for bærekraftig utvikling, L’Info Durable.
Gruppen jobber på La Résidence, en restaurant i den franske hovedstaden.
«Jeg har også opplevd dette»
Mathjelpen er organisert av et team som kjenner veldig godt til de prekære forholdene og utfordringene.
– Dette er veldig viktig fordi jeg hadde lignende utfordringer som asylsøker», uttalte Raimot Tijani, en nigeriansk kokk og flyktning.
Refugee Food Festival er en av flere dusin franske frivillige organisasjoner i «Restauratørers solidaritet», som ble stiftet 15. april, i den franske uken Le Journal du Dimanche.
– I møte med motgang, isolasjonen og til tider motløshet på grunn av koronakrisen, har det på fire uker vist seg at dette ikke bare er mulig, men også bærekraftig», understreket grunnleggeren Marine Mandrila.
– Bærekraftig mat og hjelp til de mest sårbare er det viktigste samfunnet vårt gjør i dag for å skape en bedre fremtid Mandrila.