- Fritidsklubb på Holmlia får julegave fra Oslo-byrådet - 23.12.2024
- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
Dermed er det første virustilfellet bekreftet i leiren, der det bor nesten én million flyktninger, opplyste lokale helsemyndigheter torsdag.
En lokal innbygger i området har også fått påvist smitte, og de to tilfellene følges nå opp med tanke på smittesporing og andre tiltak.
Helseeksperter har lenge advart om at viruset kunne spre seg til de fullpakkede leirene i Cox’s Bazar i Bangladesh, der store deler av det muslimske rohingya-folket har bodd siden de flyktet fra militæroffensiven i Myanmar for snart tre år siden.
Rohingyaene er fordelt over 34 leirer, der de bor tett i tett i telt og bambushytter, mens kloakk noen ganger flyter i smugene mellom skurene.
Rohingya-flyktningen som er bekreftet smittet, er en 35 år gammel mann bosatt i Kutupalong, den største av leirene. Han flyktet fra stedet da han skulle hentes. Fire timer senere fant politiet ham.
– Vi er bekymret. Han kan ha spredt sykdommen i leirene, sier Abdur Rahim, en talsmann for rohingyaflyktningene, til AFP.
Rahim sier at mannen antas å ha blitt smittet på et sykehus i en nærliggende by etter å ha dratt dit for å få legehjelp til sin skadde bror.
Samtidig øker nå testkapasiteten fra mellom fem og ti per dag, til minst 100 i døgnet.
Helsemyndighetene har siden februar jobbet for å få på plass økt testkapasitet, isolasjons- og behandlingsopplegg og opptrening av helsepersonell, opplyser Verdens helseorganisasjons WHO) talsmann Catalin Bercaru.
Tolv sentre for pasienter med luftveisinfeksjoner er under oppbygging lokalt, og opptil 1.900 sengeposter for intensivbehandling, fem karantenesentre og 20 bygninger for isolering er under planlegging, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
Hjelpeorganisasjoner skal også bidra med å tilrettelegge for at helsepersonell kan besøke beboere i leirene, samt bistå med levering av mat og brensel.
Et marerittlignende scenario er i ferd med å bli virkelighet, frykter Daniel Sullivan i Refugees International. Redd Barna er også bekymret.
– Vi er dypt bekymret for covid-19s katastrofale følger for Bangladesh, idet landets totale smittetall nærmer seg 20.000. Nå som viruset har kommet inn i verdens største flyktningbosetning i Cox’s Bazar, står vi overfor et svært realistisk scenario om at tusener av mennesker kan dø av covid-19. Denne pandemien kan sette Bangladesh flere tiår tilbake, sier Athena Rayburn, en Redd Barna-ansatt i flyktningleirene.
Myndighetene i Bangladesh stengte ned Cox’s Bazar i begynnelsen av april etter at flere covid-19-tilfeller var blitt påvist i distriktet. Medregnet flyktningene bort det 3,4 millioner mennesker i området.