Journalist, uavhengig etterforsker og menneskerettighetsforkjemper Jon Kalumbe har rapportert om svært grove hendelser i den væpnede konflikten i Kongo. Engasjementet har kostet ham dyrt.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- – Viktig å samle chilenere fra hele verden til kulturfestival - 05.11.2024
- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
Utrop har i en detaljert og sterkt følelsesladet e-post fra kongoleseren fått innblikk i svært grove menneskerettighetsbrudd som også internasjonal presse har rapportert om fra det sentralafrikanske landet. Flere av bildene vedlagt i e-posten er for grove til å settes på trykk.
Forfølges for avsløringer
31-åringen skriver i e-posten at han blir forfulgt på grunn av sin virksomhet. Han har gransket krigsforbrytelser utført av alle parter i konflikten, også fra den sittende regjeringen.
– I 2002 begynte jeg å jobbe sammen med ulike NGO-er i Nord-Kivu og Ituri-distriktet i Kongos østlige provinser og fikk etterhvert oppgave i å etterforske ulike brudd på internasjonal rett og krigsrett. Jeg rapporterte om rekruttering av barnesoldater, voldtekter, etablering av terroristbaser med lokale myndigheters godkjenning og diverse andre brudd.
Noe av dokumentasjonsmaterialet greide han å bevare under flukten var bilder fra massakrene i Ituri i 2003. Først etter en franskledet innsats i juni samme året opphørte flere måneder med vilkårlige drap, nedslakting, voldtekter og plyndring. Bosco Ntaganda, som nå er general i den kongolesiske hæren, regnes som en av de ansvarlige for massakrene. Han er under arrestordre fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag.
Grunnet sitt dokumentasjonsarbeid har Kalumbe blitt drapstruet og fått kolleger drept. I Uganda har han fått sykehusbehandling etter et fengselsopphold hvor han ble grovt torturert.
– Situasjonen ble så ille at jeg slutt måtte ut av landet. I juli 2010 klarte jeg på irregulært vis å krysse grensen over til Uganda, forteller han.
Ikke trygg uansett
I november 2011 fikk han opphold som asylsøker. Kalumbe, som fortsatt befinner seg i Uganda, er imidlertid i en veldig usikker situasjon. Han trakasseres og forfølges av ugandisk politi og andre som angivelig skal samarbeide med kongolesiske myndigheter.
– I Kongo har myndighetene stemplet meg som statsfiende og kriminell, i tillegg til at andre opprørsgrupper har meg på sin drapsliste.
Kalumbe sier at det å komme til et land utenfor Afrika er hans eneste redning.
Vanskelig vurdering
Camilla Risan, rådgiver, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), påpeker at situasjonen i Kongo som vanskelig å forutsi.
– Situasjonen har vært svært urolig i enkelte områder siden slutten på borgerkrigen. Bare fra november 2011 har mer enn 100 000 personer flyktet fra Nord- og Sør-Kivu og mer enn 1,7 millioner er internt fordrevne.
Statistikk fra NOAS viser at 17 av 73 asylsøkere fra DR Kongo har fått opphold den senere tid.
Ordforklaringer
Grov her – stor, alvorlig
Vilkårlig tilfeldig
Plyndre røve, rane
Trakassere plage, være slem mot, forfølge på smålig vis, stadig sjikanere
Vilkårlig tilfeldig
Plyndre røve, rane
Trakassere plage, være slem mot, forfølge på smålig vis, stadig sjikanere