- Forsvareren til Manshaus reagerer på tidsbruk - 21.11.2024
- Eksperter: Breivik er ikke psykisk syk - 21.11.2024
- Titusener i protest til støtte for urfolket på New Zealand - 20.11.2024
Utkastet er blitt utdelt til diplomater for drøfting før en hastedebatt i det Genève-baserte rådet onsdag. Debatten avholdes på grunn av uro og massedemonstrasjoner mot rasisme og politivold i USA og en rekke andre steder i verden. Protestbølgen brøt ut etter drapet på George Floyd i Minneapolis 25. mai.
I utkastet fordømmer gruppen med afrikanske land «vedvarende diskriminerende og voldelige metoder benyttet av politimyndigheter mot afrikanere og folk av afrikansk herkomst, og strukturell rasisme som er endemisk i rettsvesenet i USA og andre deler av verden».
Utkastet, som fortsatt kan bli revidert før det blir lagt fram tirsdag, foreslår at det opprettes en uavhengig internasjonal granskningskommisjon (COI). Det er blant FN-granskningene med høyest nivå, som oftest opprettes i forbindelse med store kriser, som for eksempel den syriske borgerkrigen.
Kommisjonen bør få «etablert fakta og omstendighetene tilknyttet systemisk rasisme, angivelige brudd på internasjonale menneskerettigheter og overgrep mot afrikanere og folk av afrikansk herkomst i USA» og ellers, spesielt i tilfeller som førte til dødsfall. Målet vil ifølge utkastet være å stille gjerningspersonene for retten.
Det endelige forslaget må legges fram minst 24 timer før menneskerettsrådets 47 medlemsland skal stemme over det. Det skal etter planen skje etter onsdagens hastedebatt, som ble forespurt i et brev forrige uke fra Burkina Fasos FN-ambassadør, på vegne av FNs 54 afrikanske medlemsland.
Afrikanske land krever rasismedebatt i FNs menneskerettsråd
54 afrikanske land ber fredag FNs menneskerettsråd snarest ta opp rasisme og politivold debatt i kjølvannet av uroen etter George Floyds dødsfall.
Brevet er ført i pennen av Burkina Fasos ambassadør til FN i Genève på vegne av de 54 landene. Det oppfordres til en debatt så raskt som mulig om mulige rasistisk motiverte brudd på menneskerettigheter og politivold mot personer som stammer fra Afrika. Det kreves også en debatt om volden mot fredelige demonstranter som krever at det settes stopper for slik urettferdig behandling.
Brevet er stilet til leder for rådet, Elisabeth Tichy-Fisslberger, som bes organisere et møte allerede i neste uke.
Menneskerettighetsrådet gjenopptar sin aktivitet i neste uke etter å ha stengt ned på grunn av pandemien.
For at rådet skal vurdere en anmodning fra at land, trengs støtte fra minst ett land til. Med såpass bred støtte, øker muligheten drastisk for møtet vil finne sted, sier en talsperson for rådet til AFP.