Undersøkende journalist Tom Heinemann og hans kone fikk visumnekt av Indias ambassade i København. Flere frykter det har sammenheng med negativ presseomtale av landets tekstilindustri, skriver The Asian Correspondent.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Gjennom realitydokumentaren “Blod, svette og T-skjorte”, viser Danmarks Radio (DR) situasjonen i den indiske tekstilindustrien. Filmen fulgte en gruppe unge dansker sendt for å arbeide i den indiske tekstilindustrien. Episoden viste ungdommene, mens de levde i elendige forhold, kranglet med arbeidsgiveren om lønn, og slet med å få nok penger til frokosten.
Heinemann lagde også i 2005 kalt “A Killer Bargain”, en annen samfunnskritisk dokumentar om hvordan danske firmaer brudd på indisk arbeidslovgivning.
Stenger dørene
Grunnen for visumnekten er at han angivelig skal ha laget dokumentaren mens han var på ferie i landet. Kilder ved ambassden kunne bekrefte overfor Jyllands-Posten at døren nå var stengt for journalister fra den danske statskanalen.
– Generelt dårlige erfaringer med DR gjør at vi velger å gi visumadgang kun til journalister fra andre danske medier, sier en talsmann for ambassaden som ikke ønsker å bli nanvgitt.
For å gjøre vondt verre stemplet ambassaden de tre bokstavene VAF, som står for Visa Application Failed, både i hans og sin kones pass
– Stempelet gjør passet nærmest ubrukelig, og jeg kan ikke komme inn i mange av de landene jeg ønsker å besøke. VAF er noe du stempler i passet til terrormistenkte og kriminelle, påpeker Heinemann overfor The Asian Correspondent.
Tar opp saken
Lene Rimestad, førsteamanuensis i journalistikk ved Syddansk Universitet, sier den danske journalistfagforeningen prøver å koble dansk UD og ambassaden.
– Blant annet har jeg fått opplyst at foreningen kontaktet personen som er Asia-ansvarlig i utenrikstjenesten.
Elisabeth Geday, leder for kommunikasjon og menneskelige ressurser ved Danmarks Radio, sier til Københavnsposten at hun ikke kjenner til alle detaljene, men at hun håper på fortgang i saken.
– Vi samarbeider med Utenriksdepartementet i denne saken og håper å finne en snarlig løsning.