- Regjeringen vil skjerpe norskkrav for å få permanent opphold - 20.12.2024
- Holmestrand-skole får Benjaminprisen - 19.12.2024
- Snart blir det mer politi i Oslos gater - 18.12.2024
– Vi har en endret situasjon og en ny virkelighet for dem som er tvunget til å flykte: Dette er et stort problem som verken er forbigående eller vil bli kortvarig, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.
– Barna har spesielle behov. I 2018 var 3,7 prosent av barna som måtte flykte, uten skoleundervisning. Situasjonen er blitt bedre for mange flyktningbarn i barne- og ungdomsskolealderen de siste årene, men kun 3 prosent av dem som trenger videregående skole, får undervisning, ifølge FN-rapporten.
– Situasjonen for dem som flyktet og de statsløse, står fortsatt på den internasjonale agendaen og skaper overskrifter over hele verden, skriver FNs høykommissær i rapporten.
Flere store kriser er bakgrunnen for at så mange flykter. Flere opplever også å måtte bryte opp igjen på nytt og ender opp i på kontinuerlig flykt.
– Blant konfliktene som pågår fortsatt, er krigen i Syria som brøt ut i 2011.
Blant øvrige land med de største antall flyktninger som har forlatt landet, er Venezuela (3,7 millioner), Afghanistan (2,7 millioner), Sør-Sudan (2,2 millioner) og Myanmar (1,1 millioner).
Rapporten viser at landene som er de største mottakerne av flyktninger i dag, er Tyrkia (3,9 millioner), Colombia (1,8 millioner), Pakistan, Uganda og Tyskland (1,4 millioner)
Neste år markerer FN 70-årsmarkeringen for Flyktningkonvensjonen fra 1951 og Konvensjonen om begrensning av statsløshet fra 1961.
– To konvensjoner som aldri har vært viktigere, skriver FN i rapporten som ble publisert torsdag.