Sultestreiker for kurderne

 
Foto: raudt.no
Negar Enayati, tidligere bystyremedlem i Oslo har sultestreiket foran Europaparlamentet i protest mot den kritiske sitasjonen for kurderne i Tyrkia.

Enayati (bildet) begynte sultestreiken 1. mars 2012. Norsk-kurderen (24) og flere andre kurdere er fortsatt i streik. Ifølge den norsk-kurdiske SV-politikeren Baghi Talebolelm er tilstanden til Rødt-politikeren blitt ganske dårlig.

– Hun og andre som sympatiserer med kurdernes situasjon sultestreiker for å få verdensopinioen til å skjønne at situasjonen for over 1000 kurdiske fanger i Tyrkia er kritisk, sier Talebolelm til utrop.no.

Handel viktigere

For noen dager siden skal 70 kurdere i Tyrkia ha blitt arrestert under feiringen av den kurdiske nyttår nowruz. Ifølge den Emiratene-baserte avisen The National fryktet tyrkiske myndigheter at høytiden skulle bli kuppet av ytterliggående aktivister, og feiringen ble kanselert både i Istanbul og den tyrkisk-kurdiske byen Diyarbakir.

Norge og andre land velger å lukke øynene for det Talebolelm, som selv er kurder fra Iran, kaller for “grov maktmisbruk”

– Forholdet til Tyrkia og handelsavtaler er langt viktigere enn minoritetsgruppers situasjon. Kurderne i Tyrkia nektes både språklige og andre kulturelle rettigheter, tordner han.

Redsel for et “nytt Iran”

Han legger til at det er konsekvent vestlig politikk å behandle Tyrkia med silkehandsker.

– Tyrkerne er alliert med USA og NATO i “krigen mot terror”. Vesten er livredd at et så stort og viktig land i regionen som Tyrkia skal bli et nytt Iran.

Talebolelm mener at også den nåværende tyrkiske regjeringen har gitt reaksjonære krefter frie tøyler.

– Kurdiske politiske partier og fleretniske fagforeninger er blitt forbudt, samtidig som militser som står de militære og etterretningstjenesten nært kan gjøre som de vil.

Slutt med dobbeltmoralen

I brevet som Enayati sendte statsminister Jens Stoltenberg, og som Utrop har fått innsyn i, krever Rødt-politikeren at ” EU og Norge må slutte med sin dobbelmoralske politikk og bruke sin innflytelse til å finne en rettferdig og fredelig løsning på kurderproblemmet”.

– Jeg ber om å bruke deres innflytelse for å presse tyrkerne til å stoppe sin umenneskelige politikk overfor kurderne og akseptere kurdernes grunnleggende rettigheter. Tyrkia må løse problemet i dialog med kurderne, står det videre i brevet, som er datert 12. mars.